(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡 23

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
有冇人知周國賢帶緊嗰副係咩眼鏡?

https://youtu.be/xMLuHGu-BPU
佢地咁多間鋪頭得一兩個人係識校鏡框
eg. 識幫你睇面彎 前傾角 鏡眼距 頭型呢d
其他人都係幫你屈鏡腳 校鼻托
仲試過用個鉗刮花副框
依家手造眼鏡喺香港越黎越普及
其實真係有唔少係平過新黑
觀塘高佳齋框同框+鏡長期都同一價錢 zeiss鏡做6-7折
荃灣有間咩卓譽 之前佢masunaga trunk show去望過 呢間就鏡+框先有平
zeiss鏡做7折 仲送500蚊百佳券
比返個價錢做參考 當時係去搵stratus 新黑賣$4100 高佳賣$3300 卓譽賣$3400
Me
咁有冇較眼鏡好既舖頭介紹?
我去親間間都係咁上下
限量版搵到已經好好
仲計較一千幾百⋯
ching
想問下金子KJ51日本金子買幾銀
有冇師兄用過Essilor Blue uv capture可以講下?
我試過嘅鋪頭入面校眼鏡溥儀係最pro嘅
不過嗰次係我fd去配我陪佢搭單叫佢幫手校一校
後尾冇幫襯過就費事厚面皮再去
高佳有schema two賣但唔知有冇你隻色
我自己冇咁嘅要求
但見新黑隔離位有人將個金額寫哂落鏡片度
佢地手寫單
Hoya鏡係咪差 其實唔差 但多人識又話哂日本野個價變得貴咗唔值以個價(個人認為咋)
反而zeiss雖然好撚貴但我覺得佢鏡片出嚟隻色會sharp好多 睇電腦mon個下都大分別 hoya鏡我覺得冇咁出
但師兄想塊鏡防花勁既 hoya會出色啲

以啲價錢兩隻都叻有佢勁既地方 睇師兄想要咩性質
我兩隻都戴過 但zeiss會啱我口味多啲
是咪應該調轉
淨計香港價
Hoya 都係果啲價位
反而係蔡司平左,爭幾百蚊我配蔡,性價比高啲
留香港配真係zeiss抵玩d 同折射率clearview貴hoya hvll 3-4舊
香港hoya個價位喺日本配到雙非+最靚coating+折射率升1grade
日本價東海好似仲抵
東海嗰陣blueguard coating唔係個個睇得慣 我麻麻地
應該係hoya個價唔值 所以我寧願配隻Pentax 都唔考慮hoya zeiss相比下個價合理啲
但各有各好 睇啲人鐘意邊隻鏡
可能有啲人鐘意hoya隻色/防藍光呱

我自己第一副zeiss都戴咗3年都仲好健康冇咩點花
另外副Superb比我感覺對焦快同埋邊位睇都唔會扭曲
係幾好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞