(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡 23

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
係咪會暈
有啲 但個種感覺唔多似暈 似長期戴住個放大鏡係面前咁😂😂
其實有4樣野影響
1 量錯瞳距

2 面彎(鏡面角)

3 前傾角

4 鏡眼距

我前排都有呢個問題 厚面皮去溥儀校一校就搞掂左
前傾角呢d真係眼鏡鋪先幫你睇到 你自己根本量唔到
好似唔覺有
除非你已經有一間已經買慣買熟
溥儀啲視光師咁掂咩
問下都冇壞 聽日兩間鋪都拎去問下先
是咪本身架臂唔夠開?
你新舊果兩副闊度分別幾多?
你咩度數?
佢有把直尺咁嘅野度黎度去 好快手就搞掂左
有無人公司保險
有得claim買眼鏡?
係咪有正規視光師簽單就得?
你副鏡唔係佢到配,佢都肯幫手校?
師兄覺得戴唔慣既原因係對焦唔準?定太緊個啲先?
一係佢度你個瞳距度得唔準 又或者副鏡片個位原先個副可能歪咗 當你戴新個副就覺得睇野好難受 少少想暈感覺
建議師兄戴一陣新個副 頂唔順再攞去較下/睇下瞳距有冇問題
以前試過跌歪咗副鏡 之後配新眼鏡原全頂唔順想嘔 要一排隻眼先習慣番
你副眼鏡冇花冇爛就咁行入去佢唔會問你
見到金子巴同啲同事勁專業

Btw成間鋪都係香港人
我懷疑係平時戴開冇鼻托 轉咗有鼻托之後 眼離個鏡個距離遠咗 所以睇野好浮 好唔自在
之前見有人喺facebook d遊日group度廣傳話嗰邊有香港店員
日本JINS 無敵コーティング (5000YEN) 值得加?
之前未配過蔡司鏡,嚟緊第一次諗住試吓。
想問吓如果近視500,散光175,1.6定1.67好?

想問吓蔡司嘅抗藍光鏡片會唔會有好大色差?之前配過一副平嘢黃到仆街,自此之後有陰影
過濾越多藍光正常都會睇越黃......
Clearview dvp
我本身都戴緊
個店員睇咗好耐都唔sure係咩鏡 我俾張卡佢睇先sure
因為我戴緊嗰副唔知點解有寫LR, 但明明係stock鏡嚟
有寫LR好似要Rx鏡先有?
太陽眼鏡除咗super,仲有咩好嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞