(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡 23

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
點樣先度到左右鏡圈位置係咪平衡?
去留上巴打介紹嗰間配Hoya 1.6收我1480 八折
咁撚貴
block左佢地就得啦 呢度d人都心知肚明知道呢兩條友咩料
喺度單單打打比人寸返轉頭成碌撚咁扮哂迎刃有餘咁
你理佢佢反而會爽 覺得自己好叻叻
想搵OP 505雅 既Clip on
有無師兄知道邊個網有賣
龜足真係幾正 戴全日都冇乜印
幾時可以全部鏡框轉哂呢種鼻托
師兄 唔係又中新黑伏嘛…
我配開個間Pentax做到65折 我諗7折Hoya應該都起碼有..
想問同一個鏡片塞落差唔多款既框度睇野唔清會係咩問題
基本上除左Carousell等人放之外
就係睇下各大舖頭有冇機會突然跌一副出黎
常見係

1 PD

你自己睇下2副架個中梁位差幾多

2有無散光

如果, 散光軸線位應該唔同左

鏡片唔係差唔多室得入就得
真 hoya 定 stellify by hoya

如果真hoya 都無乜野, 係貴左姐

後者我就真係恭喜你啦
去完日本配左副金子, 較埋鬆緊
但配得太急所以唔夠時間配埋鏡
想問下
有無邊間信得過, 見對上幾個留言有巴打好似中左伏...
對鏡片無乜要求 平平地就得
btw 想知配完鏡會唔會郁左鬆緊度
小弟都係新黑買過眼鏡
可能度數淺所以我一路冇買鏡片上既問題
反而較眼鏡度我自己有以下體驗

第一 由老闆娘仲有睇舖既年代
佢哋好追求副眼鏡較完要兩邊對齊
即係你會見佢不斷將你副眼鏡上下係張枱度反黎反去
總之要較到兩邊一樣先放上個客塊面度
問題係好多人個頭骨凹凸不平 有啲個頭特別大 有啲又左右唔對稱 有啲個鼻又扁
所以點戴都唔會舒服 好似我自己 個勾位要一前一後先啱啱好

第二 佢哋較我啲眼鏡係中意較到好緊 一開始會會覺得幾正點點fing唔會跌 戴多一排會發覺夾到個頭好痛

第三 佢哋較完眼鏡之後好少會行出嚟圍住個客睇吓副眼鏡較得好唔好 通常就咁用手摸吓就算 所以成日會覺得左右唔對稱 就戴得唔舒服

最後 平時人哋配眼鏡嗰陣 都會搵枝筆點下你個瞳孔位置 佢哋通常靠部機就算數 可能咁樣導致PD值同實際有出入

所以我最後都係會返屋企自己慢慢執 都係攞風筒吹熱副眼鏡由慢慢自己扭算數

不過我有幾副眼鏡都係個度買 因為佢嗰度啲款真係好多 多過日本啲眼鏡舖
無左老闆娘啦 (舊果位)

J 哥上左位之後溝左上目老闆條女
係咪即係講緊萬年龜?
唔係 上面介紹嘅聯x 仲貴過新黑
咁就應該真Hoya嚟 但我去係因為巴打話平 點知仲貴過新黑
我係護家美視配hoya nulux ep 1.6 + 變色 +藍光 3800
有散光,但無果邊好似都唔清咁應該點解決
想問下昭和眼鏡得唔得 去過試款覺得態度唔錯 但配鏡得8折 係咪買完框去第二度配好啲
中梁唔一樣嘅話正常人搞唔到喇
係咪眼鏡鋪應該較到唔洗買過副鏡片?
btw....你幾耐之前配

hoya 1.6 面價改左係 $1380 喎
建議你配新.....眼鏡鏡片唔係咁樣差唔多形狀啪到入去就睇野清

到你戴壞眼果時唔好喊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞