(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡 23

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
配過 hoya

make sure 知自己要d 咩買d 咩, 比齊數據就ok
驗眼方面
比幾舊去 poly 驗, 香港權威黎一定準

之後拎住張度數紙上網配 (樓上有d 巴打介紹左)

呢條路應該最平坦
就係等緊佢地屌 poly 收錢驗眼
想去大阪配10eyevan 有冇巴打知邊間有得2-3日內拎到配埋鏡片
度數唔刁鑽間間都得
我都唔知有冇賣 我喺日本買完返到黎香港先覺得唔舒服
btw 我唔知其他人點 我去溥儀校之前事前打左去佢hotline度問有冇收費調校服務
個cs答我話普通調整唔係損壞維修嘅話歡迎光臨門市唔需要收費我先去
人地打開門做生意都唔介意當係免費賣廣告手段又駛乜同人擔心
唔通同佢講話介意咩⋯
香港大把鋪唔會校唔喺自己度買嘅鏡架啦有咩問題
面皮夠厚從來都唔係問題
就咁睇上面中新黑伏嗰d都唔係呢個post嘅常客
個個買眼鏡都要爬文熟讀哂香港手造眼鏡圈生態咩
人地上黎吐下苦水又擺哂老屎忽款喺度blame to victim
叫人地係邊買就去返邊炆屎 佢地就係話新黑炆唔乾淨d屎
人地想搵其他方法解決就講到人地先係搵人便宜嘅閪人咁
我覺得再戴副眼鏡會影響視力,要就住副鏡去睇嘢,遲早出事,啲框靚都要放棄。。。
係架人地間鋪都唔介意喺其他人眼中厚面皮又有咩所謂
佢地當呢d係免費宣傳手段 知道佢地手工好咪自然吸引到人去佢度買野
利申 已經約左過年後去佢地度幫舊鏡架換新鏡
所以我支持你
呢個post屌新黑真係月經黎
但又唔會好似d耳機 鍵盤post咁置頂教下人點揀
請問poly係大學果間?
有個巴打係咁推The New Black Optical
唔知佢係打手定想推D人去中伏
整個template睇下下個post有冇人擺喺post頭
希望唔好再有人中伏
呢個post冷嘲熱諷嘅人就多
真係有心share嘅人就少之有少 仲衰過鍵盤膠d小圈子

新黑中伏case
Case 1 from Reyto
想問下 答位師兄 我最近係新開配咗副 細框嘅 發現戴完好撚辛苦 我平時戴開大框眼鏡 所以唔知新個副係未慣定點
定平時戴開大 轉唔返細 諗緊要唔要配多副 Diu 我個副仲要係新黑買 做咗水魚 雖然框幾靚 但戴落好辛苦🙏🏻🙏🏻

Case 2 from Idleidle
我都喺新黑配咗副新眼鏡,校極都唔岩

行唔/睇遠嘢會浮,要坐定定唔郁直視先清

之後又唔岩位,成日托眼鏡

最後放棄咗戴返舊眼鏡

Case 3 from 大象站起來
我係埋土同新黑 度PD (1個月內既事)
埋土度出黎69
新黑就70

Case 4 from R-301Crafter
咁多間鋪頭得一兩個人係識校鏡框
eg. 識幫你睇面彎 前傾角 鏡眼距 頭型呢d
其他人都係幫你屈鏡腳 校鼻托
仲試過用個鉗刮花副框
無錯

https://ocwb.polyu.edu.hk/OptometryClinicWebBooking/

唔好去錯理大驗眼, 2者無關係, 去錯就瀨野架

http://polyvision.com.hk/mobile/
當然啦, 香港人最中意係乜野呀

係睇人仆街同魚蛋論呀

我瀨左野, 你都要墊我屍底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞