多倫多生活討論區47

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
應該係稅務居民就要報稅,如果你買賣外幣(非加幣)賺咗多過C$200先要報
你入境時6.0=0.167,5.7=0.175轉加幣,咪賺咗~C$0.008/CAD
所有資產(樓、股票、古董、車)一樣,買賣賺咗就要報
不過相反,如果蝕(資產貶值)好似會扣稅

利申: 個人理解,搞報稅都係揾返會計師做啦
我都講漏左生銹
因為香港唔落雪睇車都冇乜見過生銹嘅車
買車新手真係問咁多嚟嘥氣
有錢咪買部好啲
窮閪,咪買部平啲
有錢咪攞架車去車房叫佢check
喺度教你 你識條鐵咩?
佢有心做你 閹晒啲燈你鬼知佢有咩壞

不如直接諗架架都係壞
買完返嚟俾人整,邊架易搞好過啦
啲大路車 civic corolla
日日都有人炒車,日日都有零件你用
洗車,打蠟 架車咁垃圾慳返
入$50夠你渣4-500公里啦
怕咩買黎渣 轉手又易
窮閪就最好㗎啦,乜都唔使諗
諗都係晒鳩氣
我返shift weekend 朝早冇TTC
大部份同事都揸車返工
如果要睇咁多嘢,多數都買唔倒二手車

一係就行入2 手Dealership Scarborough 大把
有啲dealer會有兩年 汽車維修全餐 你架車壞啲重要嘢佢包幫你整 我唔記得係$1000兩年定二千蚊兩年 反正一定有數 因為啲垃圾二手車,轉個頭又要CAA入廠 自己行入去啲二手Dealer睇
雖然block左你 但你講得冇撚有錯
買車前諗清楚要架車黎做乜先
想同香港朋友型同威
你緊係要洗幾皮野買架新車/lease車

真係好似啲人講想要架代步/搵工容易啲(前提你真係住GTA,唔係住downtown)
咁咪求其買架車 識郁咪算
想㩒渣啲就勤力啲保養同換油換parts整車

不過呢幾個月個個都要車
二手放出黎都冇多過車
你自己諗下而家出面啲盤啲車有幾曳
所以先話預多啲錢出黎整車好過
我估佢本身住dt
Buttoncille又真係喺Markham㗎喎
不過話拆好多年架啦
咁除非高人工
如果唔係搵埋都唔夠俾parking
有錢咩都解決到
一個屬於生活喺加拿大🇨🇦既手作人群組,不論創作心得抑或生活閒事,歡迎大家交流一吓~

https://t.me/+lC-ahlKdeTEzNWZl
住dt condo無車位跟一律唔建議揸車
Parking $150 only
買乜鬼雪呔
老子揸咗10年車 all season forever
超大雪,你都唔出街啦
何況住市區鏟雪鏟得咁密
如果窮困仲要諗埋買雪呔 真係不要揸車
除非你好鍾意去郊外 又有地方放四條太
除非買新車二手車,真係唔使雪呔
你買雪軚,一係買多四條零
如果唔係下下去車房幫你換呔
幾野都冇咗你幾舊水
四條靚雪呔 等於你半架二手垃圾車
老子今日有食藥 不屌人老母
咁平?
我閒閒地見到都要$350-$400
不過我睇嗰啲都喺Financial Core
呢鋪撐你
無咁大個頭唔好戴咁大頂帽
出年仲要衰退期 layoff潮應該下年就落到各行各業
到時d車價肯定插
Staff rate
Director grade 免費
睇多幾架知幾錢買到咩condition
等自己唔好做傻仔比人呃
同埋我講睇嘅野唔係要全部完美先好買
而係睇完心裡面有個譜 知道買完渣到幾耐又要再洗錢整車
唔啱就算數唔好買
咁你要快啲做director
呢度買車好現實
內籠靚 個底一定生晒銹
內籠爛晒 但係個引擎好精神
再唔係就頭同尾兩架車黎
二手車一定係咁是但一樣
自己識取捨

如果新手
幾千蚊買㗎垃圾返嚟算數啦
炒爛咗,又唔心痛
俾人炒,分分鐘可以又有架新既
大前提係普遍大家都係啱啱落船
唔會做到咁好嘅lease俾你
其實呢到啲車點先算高咪
計返一年兩萬km係咪算average
我記得有網有得睇 一時間搵唔番
一年15000算靚
一年20000係average
我覺得唔係
我架車4個月都成6000km
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞