曼谷旅遊討論區(6)

987 回覆
2 Like 3 Dislike
有冇喺曼谷嘅朋友可以分享邊到唱錢匯率最好睇到好多匯率仲衰過香港
又有消息人士:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=741519527334313&set=a.212825276870410
I am told CAAT are now being pressured to change the requirement in Rule 5 to refuse boarding if the person doesn’t have a vaccination certificate to testing them on arrival instead. Hopefully we will have clarity on this soon as some flights are about to leave!

Rule 5: The airline must check the documents as mentioned. If the Passenger is unable to present these documents, the carrier should refuse the passenger to board.
想問而家係咪firm要買extra 7日?
1針係咪即刻吉多針就得?
如果冇中過,聽日至31/1係要兩針,4hing同BNT都係。
泰國民航局嗰6點冇話要隔幾多日,但有啲FB Post講要隔14日(即係28日去最遲14號吉)。
而家N個版本煩到死,點解泰國仲肯唔出一個官方確實答案?
買啦!百幾蚊
費事煩
人在曼谷,想問返香港前係咪要做核酸?
有冇人投保個中銀BOC份旅遊保險,佢份保單會顯示保新冠保障嗎?
因為我見d人留言,雖然好多間保險公司都保新冠,但唔係份份都顯示出包新冠係保單到,因為而家要紙件比航空公司睇。
起飛前24小時RAT陰性或者48小時PCR陰性就得,並且保留有關相片90日。
水門super rich總店
今日冇開
呢排出發嘅記住預早少少去機場
但呢段字冇提到covid?
漏咗copy,自保單係咁樣
公共衛生部長阿努廷(Anutin Charnvirakul)再補充說明,從拒絕讓確診者入境的國家到泰國時,必須購買醫療保險支付COVID-19治療費用,且必須在泰國旅行期間再加上7天;而持有泰國護照的旅客,則免檢疫疫苗接種文件和健保文件,轉機或過境旅客也免除,但必須遵守目的地國家規定措施。

兩小時前新聞喎,佢意思大嘅係要檢核酸國家先要買保險,再加七天喎。
我又唔戴口罩…又中左毒 …. 我會唔會搞到佢地大爆發
未實施就跪
官方未有消息話改Rule 5,仲係要兩針或者半年內中過,所以我先話消息人士。
Rule 5大把一早book晒嘢嘅0針撚屌,我打咗2針都屌,我下個月去怕佢疫情嚴重要加辣,例如要打3針或者出發前幾多日打針先有效(即係好似歐盟國家以前免隔離咁要14-270日)。去之前嘅PCR已經book定,怕佢突然要求PCR報告。
今次真係多謝共產黨。
好亂..頭先上網篤咗個安聯旅遊保
買完冇保單睇嘅 上佢個網又冇得睇返
咁入境點畀佢地睇
第一次買旅遊保乜都唔識
屌佢個網https://www.allianz-travel.com.hk/zh_HK.html
冇得查詢返份保單
其實香港又唔係唔比人返嘅,都冇強制綠碼登機la
放寛又放啲唔放啲咁都算,又唔寫明比人入境
更正:泰國民航局網頁有講要出發前起碼14日已經打咗2針
好攰成日搵唔到車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞