曼谷旅遊討論區(6)

987 回覆
2 Like 3 Dislike
其實宜家係泰國內會未討論通過 未刊憲 但因為8號大軍殺到來 泰國管理搭飛機個會就先聲奪人 出左要求先 叫班航空公司閘一閘 要呢樣要個樣
最麻煩係呢一星期內出發嘅人 會嚴重受影響

你地其他未係即時出發嘅可以等埋呢個星期先 因為佢要內會傾一輪先
咁又話一視同仁既
係囖我地呢d就出發就1516
屋企人9號出發… 有野再更新
一視同仁咪全部旅客2針。泰國要賺錢,唔敢得罪支那人,唔敢要中國遊客PCR。
以前可以出PCR,點解今次唔得?泰國仲on9到覺得打針唔會中,仲叫有d人打第四針
其他人6個月內中左就唔使打針入得境,香港就點都要1針
+ 康復證明??

仲要香港就保險包中covid 都唔夠,要回程都補多7日

國泰話佢係跟泰國衛生局 但官方衛生署website係未update 個入境要求,不如寫入境要求出處係跟慧聰咪得囉
所以好亂
唔知跟邊
我下星期出發 都唔等得幾耐
咁你打左2針 最多都係加多7日保險 冇問題既,問題佢而加擺明係對"中國"同其他地方有唔同政策,但話一視同仁lo
各位師兄,因為講明要用文件比香港航空公司睇,想問吓邊間保險公司會簡單啲係保單頭1,2頁紙就可睇到包括了新冠賠償內容,因為吾想列印一大疊紙出嚟。
klook x axa 有,成份policy schedule三頁紙,第一頁已經有呢一段:
We hereby confirm that the above Insured Person(s) is covered by Klook Travel Care under Section 1 - Medical and Related Expenses from contracting during the journey. Medical evacuation and repatriation are also provided up to HKD1M per insured person under Section 2 -Worldwide Emergency Assistance Service of the policy. The above cover is subject to terms, conditions and exclusions of the policy.

當然成份schedule會寫受保人身份證號碼、名同出生日期。
留港囉
仲有一條唔同:
泰國媒體話回程國家要PCR先要買涵蓋武肺嘅保險,而家旅遊局香港辦事處講到要買再加離境後7日。
而家已經有N個版本,泰國真係on99
請問係咪即係AXA保險買
已經想像到聽日出發既人亂到9彩
最慘係0針/1針人士,或者超過半年中招人士(或者半年內中招但無康復證明),今個月出發,訂晒嘢又無得退錢。
啱啱先去討論泰國入境嘅FB,有個book咗三星期後泰國結婚,駛咗一大筆錢,佢同佢賓客全部0針。
最on9就係短時間要人兩針仲要隔起碼14日,連PCR -ve都唔得。我唔係話反對防疫,學下日本入境政策咁咪仲好。而家政策係唔想得罪共產黨,而家變咗得罪0針人士
今次真係多謝共產黨
間接令人將所有問題指向中共
12號出發唔知買唔買extra7日好
頭先入境咩都無check
新措施聽日先生效
去日本要8k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞