曼谷旅遊討論區(6)

987 回覆
2 Like 3 Dislike
依家返黎香港,上機之前要檢測呀,不過係rat姐
我買klook x axa,佢保單有以下一句:
We hereby confirm that the above Insured Person(s) is covered by Klook Travel Care under Section 1 -Medical and Related Expenses from contracting during the journey. Medical evacuation and repatriation are also provided up to HKD1M per insured person under Section 2 - Worldwide Emergency Assistance Service of the policy. The above cover is subject to terms, conditions and exclusions of the policy.
邊到話要呀
其實過關係可以係手機比佢睇,定係要印份內容出嚟呢?資訊太亂
其實有冇人買了,有冇d剩係印第一版保單就列明包新冠保險架呢,咁樣會方便啲,因為我見要好多入內容先寫
而家未有消息,上面twitter條Link又話如果回程國家要PCR先要買入境-離境後7日保險。
保單我印定hard copy穩陣,soft copy放入ipad同電話。
紙本
搵唔到外國/當地嘅新聞
究竟香港嘅報導可唔可以信?
之前已經翻譯錯
佢依家唔理你個test要求係rat定pcr,
只要有test要求都要你買保險

Additionally, travelers must have proof of health insurance covering Covid if they are traveling onward to a country that requires a negative Covid test result for entry.
https://www.coronavirus.gov.hk/chi/inbound-travel.html
抵港當天滿三歲或以上人士:於預定起飛時間(從機場入境者)或預定抵港時間(從其他口岸入境者)前24小時內進行快速抗原測試、或於48小時內進行聚合酶連鎖反應核酸檢測並取得陰性結果;及
保存載有快速抗原檢測結果的照片或核酸檢測報告90天

其實係要做, 不過無人會專登check你咁解
不過泰國官方一定係認香港官方要求啦 即係有機會離泰前test到positive
咁咪要求埋香港旅客買保險囉
睇泰國政府部門官網或者泰國報章英文版好過啦,香港有啲傳統媒體寫外電水平真係
保險個度反而想泰國澄清下
依家保險一般有自動extend條款
咁係咪唔使另外買多7日呢?
睇黎唔想買多7日,就買全年多次嗰種,唔駛再煩
個綠碼咪就係要係做test
寫明唔包都比你買到,
依家係少之又少,好難搵到
佢老闆 又轉左
係咪CHUBB? 我就係貪方便買左呢個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞