曼谷旅遊討論區(6)

987 回覆
2 Like 3 Dislike
住 Gardina Asoke 山卡啦
所以其實份保險到底應該點樣買㗎?如果我2月1號至2月5號喺泰國,咁即係我要買1號去到12號?但係有啲保險有自動延長架喎,好煩呀真係
on9冇人買保險
下月一味可能取消
保險有咩咁煩, 買就解決左
買左機票既0針撚先最慘
同感
而加一取消機票得番幾舊水拎,ek 唔知有冇其他地方揀
有無人同我一樣買左牛油果保險,有包COVID
反正都中左毒 咁我唔洗戴口罩啦
呢度啲鬼佬10個有9個都冇帶
暫時冇講過話得
我保險係蘇黎世包covid
去幾多日就保幾日
條款話可以extend到10日

所以無理咩買多7日

又無丁丁洗多筆
我買axa,2月下旬去,等佢回覆可唔可以改保單。不過暫時唔改住,唔知2月措施會唔會維持。
屌泰國老母,我買咗先話要買多7日
中國太平
🇹🇭由於泰國新入境政策相信大家都有唔同問題,本處綜合咗一些比較常見嘅問題希望可以解答大家🙏🏻

🌟Q&A🌟

Q: 有關新入境政策何時生效?
A: 於泰國時間 2023年1月9日凌晨一點生效。

Q: 1月8號入境有沒有影響?
A: 沒有

Q: 除左香港地勤檢查文件外,當地會否再檢查?
A: 入境泰國時會隨機檢查旅客有關文件。

Q: 第二劑新冠疫苗有冇接種時間限制?
A: 只要完全第二劑接種就可以,沒有時間限制。

Q: 何謂新冠疫苗接種醫學豁免書?
A: 由香港注册醫生發出的新冠疫苗接種醫學豁免書,俗稱免針紙。

Q: 如曾經接種過一劑,之後確診康復是否符合入境要求?
A: 只是出示第一劑接種及康復證明(有效期6個月)就符合要求。

Q: 如曾經確診康復後才打第一劑是否符合入境要求?
A: 只要出示康復證明及第一劑接種記錄就可

Q: 從何得到康復證明及6個月有效期如何計算?
A: 當曾經確診而向香港特區政府申報後,會發出隔離令,而隔離令內有有康復證明到期日。

Q: 從未接種疫苗但有康復證明(有效期6個月內)是否符合入境要求?
A: 不符合

Q: 購買旅遊保險日期?
A: 旅遊保險需包括入境當天至離境日後7日。
例子:旅遊日子1月10-15日,需要購買1月10-22日的旅游保險。

Q: 旅遊保險保障額?
A: 需要不少於10,000美金或同等其他貨幣價值醫治新冠保障額。

Q: 如旅遊保險有自動廷長期是否不用另外購買離境後7日?
A: 不可以, 需要保單清楚出示有關保障日期

Q: 離境泰國需不需要核酸檢測陰性證明?
A: 不需要。泰國當地沒有任何離境限制,當地機場地勤會跟據旅客抵達國家要求檢查文件。

Q: 香港登機前需不需要核酸檢測陰性證明?
A: 不需要
你話針紙要紙本證明我明白 連保單都要紙本證明 咁我咪要印好多張出黎?
唔知個7日可唔可以買第二間呢?
9成9係d on9高層諗出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞