曼谷旅遊討論區(6)

987 回覆
2 Like 3 Dislike
我啱先入境
淨係睇咗passport同boarding pass
因為9號先開始
大流行病不嬲都唔包,基本上依家份份話包肺炎嘅保險都係保險公司額外包埋俾你。所以有機會會喺份policy最後有多幾頁紙寫話個大流行病嘅term exclude 肺炎
英文source冇見過康復要加一針

國泰咁樣窩

香港依家係唔洗做test
係咪即係唔洗買包convid保險?
extra7日緊加唔洗買?

但自己都買左包covid保險但考慮買唔買個extra7日

定信國泰唔怕
香港好似係你做快測 但而家又唔駛綠碼 強制申報,唔知點計
復活節假期去$4000/1 係唔正常?
https://www.thaiembassy.com/weekly-updates/thailand-travel-restrictions-for-january-2023

保險話只係highly recommend窩

其實有無官方official
香港新聞講左要 仲要有7日後
其實宜家無左疫苗通行證 咁邊度黎proof of recovery? 搵醫生寫定點?屌極混亂
香港都要做test,不過係rat,
泰國依家唔理你係邊種test,
總之要test既都要買COVID保險
早幾日買4號夜機去10號朝早機返都3600蚊唔包行李
早知今日買泰航好過
https://www.thaiembassy.com/weekly-updates/thailand-travel-restrictions-for-january-2023
睇泰國大使館寫英文版都係 兩針針紙 or 6個月內康復證明 or 免針紙
但係泰國旅遊局寫中文版就話康復要加一針,真係好亂
有冇方法查證到,而加d airline 就一定跟中文個方案,講極都唔理你
https://tw.news.yahoo.com/泰國交長-9日起旅客入境須出示疫苗接種證明-141938801.html

屌 原來泰國民航局係未出official statement,成班拎住香港個泰國旅發局 個post 當official ,詳細保險係咪要番香港 都要買+7日都未知,個泰國通係咪做左官方發言人 .佢講=官方講
泰國政府機關講都算official 啦
英文 佢d 政府機關講到明。。。康復紙都得,得香港話要一針加康復紙,保險都係話你回程果到 唔會你陽左就唔比番就唔使咁樣買保險。。。好大差別wo ching
人地出埋Q&A 我諗香港都係跟番泰國旅遊局(HK) 啦會
咁姐係原來香港同其他地方 分開左2個policy, airline 唔係跟泰國民航局規定 係好合理,ok

https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2477394/covid-jab-rules-for-travellers-confirmed?fbclid=IwAR3v-nqhrI32XscqAa-adAlZiN3XhfB3_yF31uX_-sFlOWv-aTZiIn2z-zY
我冇話合理 不過只係話正常香港都係跟番泰國政府駐香港機關安排姐
姐係香港旅發局話你要打3針先入得境,但政府新聞署 公報係2針 咁跟邊個先正常?

覺得大家可以等泰國black and white 出公文講明係點先算,可能細節上面會有出入再睇保險點買都/同airline 嘈都未遲
後日就飛 又要買多7日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞