京。阪。神討論區 (6)

993 回覆
5 Like 3 Dislike
今日京都有飄雪。
大阪都有
不算是雪 是冰粒
我都冇儲
我用RC兌
三月二十去日本兩三個月
會留大阪京都半個月先
櫻花期主要book左酒店
我地諗住沿住啲jr一個個小城市咁留低hea吓
發現啲rail pass最多都係21日
唔太適合長少少時間嘅旅程

我地啱去完清邁一個月
而家係曼谷,下個站甲米之後就一個月馬拉
之後先日本
本來想係up遊記上連登,不過旅程太攰,更新唔切
有興趣可以follow我Ig交流
Ig: humchuk_travel
我果日宇治係超級陰天
我會建議你去左奈良先 至少果邊氣氛都熱鬧d 陰天都唔會死沉沉咁
然後下半日再去宇治啦一係

多謝師兄意見
我應該會去左奈良先 雖然我去過
但無行過東大寺同春日大社
買pass係要長距離移動先有用
京都站搭JR返大阪梅田要買定行理?
你又唔係搭新幹線…
原本京阪線唔洗
京阪唔係JR
京阪去唔到梅田
阪急去唔到京都站
JR嗰條叫JR京都線
東大寺以前行過覺得都好靚
想問下如果朝早6點幾大阪落機,直接去京都
既話,一日去唔去得哂呢到地方?

- 先去錦市場食野
- 再一路行去花見小路,八坂神社,二年坂,三年坂,清水寺
- 再去埋伏見稻荷千鳥居
錦市場裡面既野食其實好普通 魚生感覺又唔係特別靚
建議唔使停留咁耐
下下都500yen一串唔係好好食既野(燒鰻魚、魚卷串、玉子之類)
第一次去日本
想問下心齋橋 道頓堀 幾點會CLOSE?
黎緊會搭中午機飛名古屋去京都
想問下名古屋值唔值得留一日?上網睇好似冇乜野好行咁好唔好直接機場去京都算?
咁可能租架電動單車,去哂花見小路,清水寺同千鳥居大半日應該ok?
頭先同女友去食晚餐時落左一陣雪,情人節呢種天氣真係加哂分,而家望返鴨川又係飄緊雪,溫度得一度,聽日就返落大阪 stay 多晚,聽日似乎應該凍過今日,平均三度。
同友人plan緊個7日6夜行程住大阪難波,落機都無左大半日實玩6日

Plan左一日usj,兩日大阪市內遊,兩日京都,淨翻一日就plan一係神户,一係奈良+宇治

但個人覺得神户無咩野好吸引,友人就覺得宇治可以skip

除左分開玩之外,各位巴絲會推薦神户定宇治多啲

定係減一日大阪好,但我又唔係好想太chur想慢慢睇下通天閣大阪城果啲
完全一樣,京都飄雪正到
今日去枚方公園玩 有飄雪
玩機動遊戲凍到傻
住大阪嘅話有冇話去邊個温泉好?
之前去過有馬,諗緊城崎温泉好唔好
心齋橋百貨公司購物嗰啲八點開始收
食肆再遲啲
唔知係台灣人定支那人
總之見親講得普通話嘅全部都好嘈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞