[搵食姐]大學性價比最低既科目

398 回覆
419 Like 9 Dislike
Hotel
讀嗰陣正,見d人瘋狂exchange去玩,唔洗點讀,好grade
出到黎好多人入航空業

Journal
唔一定做記者,可以做好多野
呢科好在有skills,可以做好多工
記者/傳媒/communication officer/marketing/production乜7都得
雖然起薪都
不過我覺得好過其他文科好多

Psycho
伏爆
一年ma=degree

hku Journal D人幾有料既
見識過
只係覺得呢個分入去唔太值
讀LAW比較好

Hku bj喺journal黎講算最唔出名
行內人多數排bu>cu>>>>>hku
Law唔係個個中意讀,又辛苦
我覺得journal呢科已經算係咁
讀唔算難,又多機會接觸唔同野,出黎又撈得好多行
好過science/文科/純soc sci好多架喇
性價比最高應該係n展?

Nursing 同 engine真係無撚得輸
大把中學mk仔mk妹唔夠分碌入去讀下出黎就輕鬆屌打三大乞食科撚
其實係睇咩大學。有朋友係英國藥劑top1大學讀完大把香港醫院請

邊間

今年英國藥劑排第一,自己揾下。幾個朋友都有香港醫院既offer

唔知係咪講緊Nottingham, 如果係都正常

其實係佢地眼中,最top果班會係想入藥廠(eg GSK)既chemical plant 到搞研新藥/ medicinal chemistry

係。但都會有啲人想返香港做(可能屋企人要求)

收得咁濫,應該都有人返到嚟冇嘢做掛

邊間

今年英國藥劑排第一,自己揾下。幾個朋友都有香港醫院既offer

唔知係咪講緊Nottingham, 如果係都正常

其實係佢地眼中,最top果班會係想入藥廠(eg GSK)既chemical plant 到搞研新藥/ medicinal chemistry

係。但都會有啲人想返香港做(可能屋企人要求)

收得咁濫,應該都有人返到嚟冇嘢做掛

讀晒銀時都係入藥廠 (e.g. GSK)
不過賣藥
但講真讀Science 去做藥sales 性價比都唔錯
點解唔無人提IT
依度D 人成日話IT狗...
笑左
香港讀工程同經濟最穩

Psy grad ,呢加讀master
It狗咩排位

性價比算高啦 收分低 易入行 人工又有咁上下
當然係要做狗就梗架喇

it無牌 濫姐 asso ive thei都一堆it科 嗰班讀完都叫自己做it 做support梗係做到隻狗咁啦

三大出嚟做到隻狗嗰啲人工都唔會低 除非你差隻腳入startup嘅姐
點解唔無人提IT

有人問
工程及科技科 包埋it?

[JUPAS 最後排位] 八大起薪點:港大領先,教大第二,嶺大有進步空間
https://lihkg.com/thread/322873/page/1

[quote]17:35 2016/07/22
八大畢業生薪酬升6% 副學士僅34%全職就業
https://topick.hket.com/article/1468986/八大畢業生薪酬升6-%20副學士僅34-全職就業

……八所大學院校之中,畢業生平均年薪最高為香港大學,平均年薪有26.3萬元,即月薪平均有2.1萬元;畢業生年薪僅次於港大的是剛正名的香港教育大學,畢業生年薪平均亦有26萬元,平均月薪為2.1萬元,估計與畢業生較多從事教席有關,因現行學位教師起薪點約為2.2萬元;最低為嶺南大學畢業生,平均年薪僅16.1萬元,即月薪約1.3萬多元。……

--------------------------------------------------------------------

18:20 2016/07/22
教大 KO 中大 一幅圖睇晒8大起薪有幾高
https://topick.hket.com/article/1469011/教大%20KO%20中大%20%20%20%20一幅圖睇晒8大起薪有幾高

……當中首3位是港大教大中大最高的港大畢業生,平均年薪26.3萬元,每月約21,916元;而教大自11/12年後再次超越中大,年薪26萬元,每月約21,666元。……

教大平均年薪高於中大

教資會的調查數據由教資會資助院校每年在12月期間進行的畢業生就業統計調查所搜集,由於現時8大資助課程中,只有港大中大設有醫科,亦令這兩間大學畢業生平均年薪較高。

但根據調查結果,今次以教育科目為主的教大,畢業生年薪超過中大排行第2,而教大的畢業生平均年薪於11/12年亦為8大之首,相信跟教大畢業生多數從事教師等職業有關。

-------------------------------------------------------------------------------------

18:22 2016/07/04
港大 VS 中大 一幅圖睇晒8大院校起薪點
https://topick.hket.com/article/1457457/一幅圖睇晒大學「神科」人工有幾高?

醫科教育年薪最高

大學的平均年薪高低亦跟其學科有關,過去7年醫科牙科護理科畢業生的平均年薪最高,13/14年的年薪為37.9萬元(每月約3.2萬元),其次為教育科(每月約2.1萬元)及工程科技科(每月約1.7萬元)。

文科人文科學科的年薪最低,年薪16.5萬元,每月約1.4萬元。

-------------------------------------------------------------------------------------

16:07 2016/07/05
一幅圖睇晒大學「神科」人工有幾高?
https://topick.hket.com/article/1457457/一幅圖睇晒大學「神科」人工有幾高?

近年工程和科技學科年薪上升

過去10年的數據顯示,醫科牙科護理科的平均年薪一直最高,而教育科僅次,兩者於06/07年起的平均年薪分別維持在30萬元以上及20萬元以上。

不過13/14年,工程科科技科的平均年薪為20.7萬元,首次超越20萬元。其實自11/12年起,工程學科的平均年薪便超越商科和管理科,成為平均年薪排第3主要學科
Hotel Man 真心伏
俾人感覺唔夠專
點解唔無人提IT

it性價比點會低 cu engine揀cs 收嗰廿分頭

it狗聽得多 你有冇聽過讀it搵唔到工 事實喺香港勁嘅it可以撈到風生水起 相對地廢嗰班咪要做狗 只係廢嗰班人多人啲姐 咁都係人廢先會做狗姐 唔關it事
大部分低分科既性價比都幾好
Engine、Nursing、Education,22 分左右
有專業,有市場,再唔掂都仲有政府工墊底
仲未講精算,到依家死左太多人

精算INTERN都20K+ WOR, 咁都伏?

你叫到個數字係1個拉10個既average,無10個都有5個

你見到個數字係1個拉10個既average,無10個都有5個
Jer佬lism點止ok伏呀 伏到飛天

邊個鋪intern開20k+?

AIA
Psycho
HKU 同 CU邊間會無咁乞
認真N展收分低,Fg人工都有17-18K,算係咁喇。只係要落下地盤,講粗口比人屌下咁姐。
性價比真心高

AIA

唔知堅定流, 可能條友同我吹水
認真 點睇人類學 mean好似28
認真 點睇人類學 mean好似28

其實有D伏唔伏就一聽個名就知既
想讀社工
想問前途同錢途點
讀cityu/ bu分別大唔大?
thanks

唔係hku/cu岀黎都係要捱,不過係社署都見過city grad 反而bu grad就未見到

thanks
咁畢左業真係淨係可以做社工?

大把人唔係做社工,不過社工把口叻做乜都得 btw見到有人話社工冇錢途,如果唔係話要賺大錢的話,入社署起薪29k頂薪62k都唔錯架,前題係你要入到社署

係未升職頂薪62k姐
社工個職系同言語治療師一樣
如果個個社工起薪都29k,隨時變神科

首先要入社署

自從有淋病既LSG之後唔入社署已經好少有呢支歌仔唱
FG出黎好多係要做asso/hd位既post
非社署搵到degree位post少之又少
人工少成9-10k
仲要有d仆街機構唔足point
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞