[搵食姐]大學性價比最低既科目

398 回覆
419 Like 9 Dislike
香港根本得番醫療科有前途
萬科皆伏品 唯有讀醫高
萬科皆伏品 唯有讀醫高

Sad but true, 讀醫畢到業其實已經上左岸
到底文科可以做乜

文員仔

保安同清潔個啲
其實係睇咩大學。有朋友係英國藥劑top1大學讀完大把香港醫院請
萬科皆伏品 唯有讀醫高

Mbbs nurse rt嗰d唯要出路
東大

入銀行做Compliance都撈到下既

要生存就一定會生存到既,你岀黎做bar好彩生存到三五七年分分中仲高人工過香港9成打工仔添,不過整體黎講而家個趨勢係越黎越難入LLB,易都越黎越難生存,所以性價比真係極低

未計2021年開始讀完PCLL要再考執業試

不過其實拎左牌唔會死得去邊,以soli 為例,結婚離婚買賣樓租樓重有好多民事野都要律師簽名,點都有野做

落實左?之前大律師公會好似極之反對,同埋soli頭個幾年確實係容易生存過bar好多,但係講長遠,bar係可以搵得多過soli好多,但係唔排除係將來會有一個改變既趨勢

好似係落實左,律師會做既,所以你講大律師公會就係屌佢地唔搞任何程序就落實統一試

係呀bar搵到客源就fat fat, 一開始做pupil未有客時要捱貴租洩住做,因為唔同soli可以返soli律師行做打工仔
依個亦都解釋點解要有律師世家(eg.老豆係bar)先好行bar條路

見好多有家底做bar既都係玩幾年就唔玩

Btw,你個名 做咩會對法律界咁熟悉?

有屋企人做姐

我就算9數啦,不才
萬科皆伏品 唯有讀醫高

Mbbs nurse rt嗰d唯一出路
東大 #y
up#
張奴留名
萬科皆伏品 唯有讀醫高

Mbbs nurse rt嗰d唯要出路
東大

依家真係東大啲醫療科性價最高

pharm/mental nurse都已經玩撚猿

Rd/mls/ot已淪陷
其實有咩科係唔乞食?

咁多人有能力讀醫咩,護士就真係性價比高,入唔到大學都有護士學校,門檻低,收入高,100%就業
N展仔最好,做狗都叫有得做
利申:屌如果唔係我唔夠分洗撚讀N展
中醫又點睇?性價

果個政府預測就講依幾年oversupply, 但2025年個period反增demand勁多

收生好似26,27分?唔熟
Ust finance
其實係睇咩大學。有朋友係英國藥劑top1大學讀完大把香港醫院請

姐係邊間?

香港真係好悲哀

公務員退休潮都好快完

ACO都無得你做
Btw終極大伏
Cu public health
Ust finance

出黎做bank跑數
想讀社工
想問前途同錢途點
讀cityu/ bu分別大唔大?
thanks

唔係hku/cu岀黎都係要捱,不過係社署都見過city grad 反而bu grad就未見到

thanks
咁畢左業真係淨係可以做社工?

大把人唔係做社工,不過社工把口叻做乜都得 btw見到有人話社工冇錢途,如果唔係話要賺大錢的話,入社署起薪29k頂薪62k都唔錯架,前題係你要入到社署

係未升職頂薪62k姐
社工個職系同言語治療師一樣
如果個個社工起薪都29k,隨時變神科

首先要入社署
中醫又點睇?性價

果個政府預測就講依幾年oversupply, 但2025年個period反增demand勁多

中醫
飽和 邊夠上面落黎嗰d鬥
比著你睇中醫都睇d老 有經驗架啦
唔同西醫後生可以做醫院 之後岀黎掛牌
利申:無書讀廢青

邊間
文化研究

無人知讀過乜
無人知讀完可以做乜
中醫又點睇?性價

中醫
飽和 邊夠上面落黎嗰d鬥
比著你睇中醫都睇d老 有經驗架啦
唔同西醫後生可以做醫院 之後岀黎掛牌
利申:無書讀廢青

Sad but true
老屎忽觀念根深蒂固
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞