[搵食姐]大學性價比最低既科目

398 回覆
419 Like 9 Dislike
文科尼講中文算唔算正路d,點都好過宗教同人文

英文會好d
中文出到黎都係乞食

中文除左教書真係好大時會乞食

如果咁唔好彩入左去
強烈建議呢4年花多D時間操練普通話

如果本身對中文真係好大興趣想入呢
到時讀翻個double major會唔會好啲

英文會好d
中文出到黎都係乞食

如果咁唔好彩入左去

入到大學先講啦 你所謂嘅興趣其實係點 唔係睇幾本小說就係興趣
中文系要睇大量古典寫好多論文 講真係比較枯燥 又有音韻文字訓詁等等
讀呢d 簡單嘅興趣好快就會被磨滅
而且除左hku 其他u唔係間間都可以double major,就算起cu double major都一定會defer 仲要唔知可唔可以double major中文
所以一句講曬 唔好對中文系咁多幻想
Psy上coun psy一樣搵到錢,資歷淺學緊師都收緊500/hr,資深既1000/hr,搵唔搵到睇你專攻邊個範疇。ed psy投資時間同讀醫一樣多,但講緊請個顧問醫生比到可能200k既時候,EP先得60k
利申16 ug grad 乞緊食,識人做緊

不過輔導係香港冇咩保證
要輔導我搵社工搵cp唔好,前者免費後者好似比輔導專d
搞到輔導唔上唔落咁

下面咁比又唔係咁公平既
醫生要做到顧問水平,EP都有10萬一個月啦
仲要未計EP本身都已經係高人工行業

EP做好耐資歷深先有呢個人工,同埋香港EP渴市喎。一個EP可能要對十幾間學校,counsellor仲多,唔係做私校根本做死
Counsellor冇政府資格但民間有兩個counsellor組織都做到下野既,不過人人都可以claim自己係counsellor囉
社工學既skills其實係coun psy借過黎,一般社工搞唔掂先會轉介到counsellor度,但又有幾多人既問題真係會咁嚴重,嚴重又有錢出左去搵私家做consultation啦,呢個就係點解私家counsellor可以收咁貴既原因。老實講,幾好搵

Coun psy世紀大伏都俾你吹奏到上天

一堆人搵唔到野做要讀MSW

我識畢業生都話大伏黎

有錢會睇私家精神科同CP啦

洗撚睇輔導員咩

英文會好d
中文出到黎都係乞食

如果咁唔好彩入左去

入到大學先講啦 你所謂嘅興趣其實係點 唔係睇幾本小說就係興趣
中文系要睇大量古典寫好多論文 講真係比較枯燥 又有音韻文字訓詁等等
而且除左hku 其他u唔係間間都可以double major,就算起cu double major都一定會defer 仲要唔知可唔可以double major中文

以專業而言
中文系教書當然係出路
就算唔係正宗學校教
而家咁多補習社/教育機構對中文教育需求都大
始終而家DSE又好, 公務員CRE又好, 政府ao/eo 試, 甚或考督察都有中文試, 仲要幾難下好多人肥
你肯教書總有出路

不過唔教書啦喎.....
以前會有做編輯記者傳媒既
不過而家呢行收得皮啦

咁你要搵其他野做
例如求其一份office工
就要睇你個人能力, 尤其是夠唔夠presentable啦

因為講到尾
就算你文科又好, 理科又好, 乜科都好
非專業工種的話, 有無人請你講到尾係睇你個人掂唔掂 o者
銀行都請好多唔同科既人架
宗教哲學中英數 phy chem bio biochem soci IT Engine 乜科都見過

利申: 中文系做銀行
即刻望下自己個user name
經濟一週抄post
經濟一週抄post

立即證明左連做網媒都係上下連登抄下料
已經可以埋位做野...
仲使乜讀journalism......
人工高
工時唔會低
工時高
比你人工高咪又係無命洗

屌成日都係呢句自我安慰
大把人ot拎高人工咪又係好地地又有娛樂

大把人姐係有幾多?
經濟一週抄post

英文會好d
中文出到黎都係乞食

如果咁唔好彩入左去

以專業而言
中文系教書當然係出路
就算唔係正宗學校教
始終而家DSE又好, 公務員CRE又好, 政府ao/eo 試, 甚或考督察都有中文試, 仲要幾難下好多人肥
你肯教書總有出路

不過而家呢行收得皮啦

咁你要搵其他野做

因為講到尾
宗教哲學中英數 phy chem bio biochem soci IT Engine 乜科都見過

夠talk得嘅做下一個yylam啦
而家香港補習錢好撚易搵
除左神科

有邊科唔伏?
香港出路太少

全部
除左神科

有邊科唔伏?
香港出路太少

全部

讀非神科最緊要搵多幾份intern, 砌靚個cv, 練好啲口才
樓豬點睇accounting?
講咁耐都冇ust嗰個IRE?

英文會好d
中文出到黎都係乞食

如果咁唔好彩入左去

以專業而言
中文系教書當然係出路
就算唔係正宗學校教
你肯教書總有出路

不過而家呢行收得皮啦

咁你要搵其他野做

因為講到尾

夠talk得嘅做下一個yylam啦
而家香港補習錢好撚易搵

有無人脈先?
人地老闆係親戚喎

big4做既朋友一係嗌轉工, 一係嗌自殺
咁當然最後都係冇轉啦
都幾大壓力

份人太認真/唔識處理壓力都唔岩做
捱過左頭十年出返銀行情況會好D

第一屆畢業生今年畢業
有幾多人可以上PHD仲未知
好難評

咁當然最後都係冇轉啦
都幾大壓力

份人太認真.....
係咪有暗示緊有人做audit唔認真?
psy唔係第一

咁當然最後都係冇轉啦
都幾大壓力

如果aim移民 點睇? 仲有civil eng又點?

前面咪有囉

利申 IRE
Hotel man其實升職幾快,
性價比幾高
有同學22歲OU grad,28已經搵4皮幾,
仲未計年終花紅,
一年出最少15個月糧以上,經濟差都係咁
一開始無可避免要做最底嗰沉,
不過肯做就有得升,
但其實底層人工都唔差,
佢間酒店(五星)長工餐廳侍應新入職都一萬八,未計花紅
不過,OT就一定架啦
長期唔夠人

咁正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞