[搵食姐]大學性價比最低既科目

398 回覆
419 Like 9 Dislike
其實係睇咩大學。有朋友係英國藥劑top1大學讀完大把香港醫院請

邊間

今年英國藥劑排第一,自己揾下。幾個朋友都有香港醫院既offer
中醫又點睇?性價

果個政府預測就講依幾年oversupply, 但2025年個period反增demand勁多

收生好似26,27分?唔熟

中醫
飽和 邊夠上面落黎嗰d鬥
比著你睇中醫都睇d老 有經驗架啦
唔同西醫後生可以做醫院 之後岀黎掛牌
利申:無書讀廢青

要搵食一定讀NURSING, 中醫又飽和又唔係公營醫療體系, 又要讀6年, ON9先讀
可唔可以講多少少hotel man
其實係睇咩大學。有朋友係英國藥劑top1大學讀完大把香港醫院請

邊間

今年英國藥劑排第一,自己揾下。幾個朋友都有香港醫院既offer

唔知係咪講緊Nottingham, 如果係都正常
中醫又點睇?性價

果個政府預測就講依幾年oversupply, 但2025年個period反增demand勁多

中醫

Sad but true
老屎忽觀念根深蒂固

之前見另一個post有巴打講醫院請埋啲內地返黎直接空降senior中醫師/management級

邊間

中醫又點睇?性價

中醫

Sad but true
老屎忽觀念根深蒂固

之前見另一個post有巴打講醫院請埋啲內地返黎直接空降senior中醫師/management級

香港出世既中醫師, 聽到都忍緊笑啦

大陸仔是旦9UP過乜乜省中醫世家聽到都醫好一半
riskman/qfin 都無?
收分高但出黎賣保險
收分高但出黎賣保險

QFIN唔係做IBANK既咩
收分高但出黎賣保險

QFIN唔係做IBANK既咩

最top個d咪可能做到, 但大把business科人同你爭個少少ibank位
根本太多呢類科
It狗咩排位
It狗咩排位

性價比算高啦 收分低 易入行 人工又有咁上下
當然係要做狗就梗架喇
Pure Science全部都係伏科

唔伏啦 收分低存在感低人工低

如果HKU/CU你又點睇

要生存就一定會生存到既,你岀黎做bar好彩生存到三五七年分分中仲高人工過香港9成打工仔添,不過整體黎講而家個趨勢係越黎越難入LLB,易都越黎越難生存,所以性價比真係極低

未計2021年開始讀完PCLL要再考執業試

不過其實拎左牌唔會死得去邊,以soli 為例,結婚離婚買賣樓租樓重有好多民事野都要律師簽名,點都有野做

落實左?之前大律師公會好似極之反對,同埋soli頭個幾年確實係容易生存過bar好多,但係講長遠,bar係可以搵得多過soli好多,但係唔排除係將來會有一個改變既趨勢

好似係落實左,律師會做既,所以你講大律師公會就係屌佢地唔搞任何程序就落實統一試

係呀bar搵到客源就fat fat, 一開始做pupil未有客時要捱貴租洩住做,因為唔同soli可以返soli律師行做打工仔
依個亦都解釋點解要有律師世家(eg.老豆係bar)先好行bar條路

見好多有家底做bar既都係玩幾年就唔玩

Btw,你個名 做咩會對法律界咁熟悉?

有屋企人做姐

我就算9數啦,不才

唉,以前做律師容易好多,輕鬆入LLB又輕鬆讀到pcll,仲要競爭細好多
點睇社會學

讀完都唔知自己讀左啲乜
又唔知有咩出路
點睇社會學

讀完都唔知自己讀左啲乜
又唔知有咩出路

你讀完都睇唔到出路, 我地話睇到你都唔信啦
仲有一科叫精算
文化研究
讀四年,畢業都可以唔知自己嗰科係咩
去問教授文化研究係咩,教授問返你轉頭
親戚朋友例牌問讀邊個國家,你心諗:我「連國家係咩都未搞清楚,點撚樣答你呀」
藥劑唔算乞食掛...之前唔係話唔夠人手咩

之前個報告 人手最充足就係精神科護士同藥劑師
係唔夠人啊 佢係都唔請啊
點睇社會學

讀完都唔知自己讀左啲乜
又唔知有咩出路

讀完咪知自己點解乞食
其實讀完management係咪真係乞食

邊間

其實係佢地眼中,最top果班會係想入藥廠(eg GSK)既chemical plant 到搞研新藥/ medicinal chemistry

邊間

其實係佢地眼中,最top果班會係想入藥廠(eg GSK)既chemical plant 到搞研新藥/ medicinal chemistry

係。但都會有啲人想返香港做(可能屋企人要求)

邊間

係。但都會有啲人想返香港做(可能屋企人要求)

只係想講睇咩大學而請人
性價比最高應該係n展?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞