[搵食姐]大學性價比最低既科目

398 回覆
419 Like 9 Dislike
醫/牙醫應該性價比最高

其實係咪唔知咩叫性價比高
醫/牙醫收咁高分
高人工係應份

性能/回報vs價錢/付出=性價比
付出多 回報大 咁咪性價比高
牙醫/醫生性價比高 有何問題

唔洗找

竟然冇核能工程同電子工程
又難讀又多credits,畢業等於失業

核能工程no idea....
電子收咁低 已反映人工

會唔會俾個左抄右抄的大學生搞核能
起碼要讀到PHD先有機會

利申:照字面解 有錯輕屌
想讀社工
想問前途同錢途點
讀cityu/ bu分別大唔大?
thanks

唔係hku/cu岀黎都係要捱,不過係社署都見過city grad 反而bu grad就未見到
醫/牙醫應該性價比最高

醫/牙醫收咁高分
高人工係應份

唔洗找

數學呢家野。。。
Pharm
Food Safety 都冇?

12k 24~25分

係HA做緊義工 識到人入職有2萬9
不過好睇你好唔好彩
醫/牙醫應該性價比最高

醫/牙醫收咁高分
高人工係應份

首先 付出講緊收分 回報講緊人工
付出多回報高叫正常 (medic)
付出少回報低都叫正常 (一般科)
付出少回報高叫性價比高 (nursing)
付出多回報低叫性價比低 (pharm)
明唔明?
想讀社工
想問前途同錢途點
讀cityu/ bu分別大唔大?
thanks

唔係hku/cu岀黎都係要捱,不過係社署都見過city grad 反而bu grad就未見到

thanks
咁畢左業真係淨係可以做社工?
drugs.com > 讀pharm

仲要AI可以完美取代
History 有咩出路
醫/牙醫應該性價比最高

醫/牙醫收咁高分
高人工係應份

唔洗找

數學呢家野。。。

笑左
http://drugs.com > 讀pharm

個個都可以做pharm

仲要AI可以完美取代

衞生署早前推出「認可醫療專業註冊先導計劃」,為多個不受法例規管的醫療專業作自願註冊,當中包括配藥員,香港藥劑師工會擔心將來計劃實施後,容易令市民混淆配藥員及藥劑師,又認為配藥員沒受過專業訓練,准許他們進行配藥工作對市民健康構成健康隱患,已多次去信政府要求收回配藥員的自願註冊制度,否則不排除提司法覆核。

香港現時約有一萬名配藥員,分別在藥房、醫院、私醫診所或老人院舍等地方工作,主要作為藥劑助理,沒有獨立配藥資格;現有的藥劑師則約有二千多名。藥劑師工會副會長陳祖洪今表示,在自願註冊制度下,配藥員角色與藥劑師重疊,藥劑師本已供過於求,但他認為被「搶飯碗」是其次,擔心配藥員欠專業的藥物知識下,對公眾健康構成嚴重威脅。

他指,現行法例要求配藥員不可獨立配藥,須在註冊藥劑師或醫生監督下才可配藥。他又指現時未知該先導計劃的註冊標準為何,但認為坊間的證書或專業課程良莠不齊,難有統一標準。他不排除下月初,即先導計劃接受團體申請之前,提出司法覆核,要求政府收回該制度。
http://drugs.com > 讀pharm

個個都可以做pharm

History 有咩出路

畢業後補個pgde
竟然冇阿豬阿狗都可以入行既surveying

最TOP仆街個批可以做特首
撈本行又有牌考
性價比最高呢咁
性價比最高呢咁

東大
LLB
入唔到pcll=乞食
入到pcll=遲一年岀黎乞食

入銀行做Compliance都撈到下既

要生存就一定會生存到既,你岀黎做bar好彩生存到三五七年分分中仲高人工過香港9成打工仔添,不過整體黎講而家個趨勢係越黎越難入LLB,易都越黎越難生存,所以性價比真係極低
有咩科排jupas排bandE都仲會入到
civil 呢?

以為好前途 點知係乞食
醫/牙醫應該性價比最高

醫/牙醫收咁高分
高人工係應份

首先 付出講緊收分 回報講緊人工
付出多回報高叫正常 (medic)
付出少回報低都叫正常 (一般科)
付出少回報高叫性價比高 (nursing)
付出多回報低叫性價比低 (pharm)
明唔明?

算啦我估佢小學都未畢業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞