[搵食姐]大學性價比最低既科目

398 回覆
419 Like 9 Dislike
仲未講精算,到依家死左太多人

精算INTERN都20K+ WOR, 咁都伏?

邊個鋪intern開20k+?

AIA

唔知堅定流, 可能條友同我吹水

如果係AIA嘅話都幾肯定係吹水

AIA

一般係幾多
認真 點睇人類學 mean好似28

其實有D伏唔伏就一聽個名就知既

人生發生咩事會走去讀呢科
Statistics 笑而不語..

我覺得ok喎
算係applied science
起碼算係社會需要嘅skills先
再補個master可以做好多野
性價比最高呢
除左東大
Hotel
讀嗰陣正,見d人瘋狂exchange去玩,唔洗點讀,好grade
出到黎好多人入航空業

Journal
唔一定做記者,可以做好多野
呢科好在有skills,可以做好多工
記者/傳媒/communication officer/marketing/production乜7都得
雖然起薪都
不過我覺得好過其他文科好多

Psycho
伏爆
一年ma=degree

journal可能係會學到好多野(雖然其實學到既根本9成都係出面intern/做野先開始學到根本唔係上堂學),可以好似好多行業職位關事(其實黎黎去去咪又係果d),但當你訓練到自己好似好鬼多skill已經一個人可以分飾一隊10人crew(呢樣而家已經變左請你條友對你既基本要求)既時候,佢同你講,你只值萬零蚊,果下,哇屌…journal train出黎既人絕對係剝削既最佳人選
睇人架姐
Psycho
HKU 同 CU邊間會無咁乞

咪讀啦
你讀完人地讀一年ma等如你讀4年
除左想讀上去專科or做counseling
唔係咪讀
認真 點睇人類學 mean好似28

其實有D伏唔伏就一聽個名就知既

人生發生咩事會走去讀呢科

mean有咁高咩?唔係CU 收得最低個幾科黎架咩
Psycho

咪讀啦
唔係咪讀

What is ma?
Hotel
讀嗰陣正,見d人瘋狂exchange去玩,唔洗點讀,好grade
出到黎好多人入航空業

Journal
記者/傳媒/communication officer/marketing/production乜7都得
雖然起薪都

Psycho
伏爆
一年ma=degree

hku Journal D人幾有料既
見識過
只係覺得呢個分入去唔太值
讀LAW比較好

Hku bj喺journal黎講算最唔出名
行內人多數排bu>cu>>>>>hku
Law唔係個個中意讀,又辛苦
我覺得journal呢科已經算係咁
讀唔算難,又多機會接觸唔同野,出黎又撈得好多行
好過science/文科/純soc sci好多架喇

讀唔算難呢樣真,因為口水科黎,將d common sense吹到變左本書,基本上可以話無inspiring既書讀,某程度上大學學科黎講無書讀呢點都係一個伏位黎。
其實係睇咩大學。有朋友係英國藥劑top1大學讀完大把香港醫院請

邊間

今年英國藥劑排第一,自己揾下。幾個朋友都有香港醫院既offer

唔知係咪講緊Nottingham, 如果係都正常

見到notttingham就即請? 少年你太年輕了
根本除左商科 讀咩都唔掂

AIA

一般係幾多

一半左右就差唔多
估唔到藥劑咁伏,果時聽d talk講到前景好好咁 (不過大學d talk…讀完同聽完唔同系既人講,再諗返果時聽 talk聽到既野,真係覺得d talk 好有開黎水人入去既感覺)
Hotel
出到黎好多人入航空業

Journal
雖然起薪都

Psycho
伏爆
一年ma=degree

hku Journal D人幾有料既
見識過
只係覺得呢個分入去唔太值
讀LAW比較好

Hku bj喺journal黎講算最唔出名
行內人多數排bu>cu>>>>>hku
Law唔係個個中意讀,又辛苦
我覺得journal呢科已經算係咁
讀唔算難,又多機會接觸唔同野,出黎又撈得好多行
好過science/文科/純soc sci好多架喇

讀唔算難呢樣真,因為口水科黎,將d common sense吹到變左本書,基本上可以話無inspiring既書讀,某程度上大學學科黎講無書讀呢點都係一個伏位黎。

絲邊間
會唔會做返本行
Psycho

咪讀啦
唔係咪讀

What is ma?

Taught master黎
姐係以前嘅graduate diploma
讀完一年full time/兩年part time等如你係psyc degree grad
之後照可以考上去
Psycho

咪讀啦
唔係咪讀

What is ma?

讀完一年full time/兩年part time等如你係psyc degree grad
之後照可以考上去

MA 可否升上 PhD?
Food Safety 都冇?

12k 24~25分

讀緊,諗住grad完去乞食

其實出黎有咩撈

一係入食品廠做 QA/R&D
一係做食環拉啲執紙皮嘅婆婆

讀呢科考health inspector有好大優勢,又讀過chem,bio, food & public health law點夠你玩

聽落都唔算伏
之前睇理大salary report比佢fake左
Psycho

咪讀啦
唔係咪讀

What is ma?

之後照可以考上去

MA 可否升上 PhD?

得呀
當你係psyc grad嘅quali
你想問嘅係research phd定係好似clin psy/edu psy/io psy嘅phd?
想上research就最好讀返4年本科degree啦 始於叫打好個全面嘅學術base
反而其實專科嘅psy其實真正重要嘅係master開始
Degree嗰d 乜9 cog psy/soc psy你真係做心理學家唔會太用得著
真正重要同值錢嘅係你睇case/practical work/你個area嘅知識
所以我成日覺得ma個作用係比人駁上專科master
用一年係咁以了解下唔同psy subfield用黎prove自己有psy底
藥劑讀完仲要同執藥仔爭做 Dispenser
情何以堪
文化研究
讀四年,畢業都可以唔知自己嗰科係咩
去問教授文化研究係咩,教授問返你轉頭
親戚朋友例牌問讀邊個國家,你心諗:我「連國家係咩都未搞清楚,點撚樣答你呀」

讀緊soso哂銀時想minor 乞食之霸
化驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞