[搵食姐]大學性價比最低既科目

398 回覆
419 Like 9 Dislike
呢個post幾中肯
話說中學果陣目標係讀藥劑
好彩讀唔到
而家諗起都一額汗

香港新一代其實都無乜特別機會
真係想做d乜野既,黎我地美國啦~

讀乜都乞食,香港後生玩撚猿
呢樣爆煲,嗰樣飽和,樓價又高到癲,而家外國又收緊移民政策,支國人正宗仆街陷家產

只可以講今時今日讀到書已經唔代表D咩
得醫療系叫做好少少
呢個post幾中肯
好彩讀唔到
而家諗起都一額汗

呢樣爆煲,嗰樣飽和,樓價又高到癲,而家外國又收緊移民政策,支國人正宗仆街陷家產

得醫療系叫做好少少

有幾科都爆咗啦
呢個post幾中肯
好彩讀唔到
而家諗起都一額汗

得醫療系叫做好少少

有幾科都爆咗啦

無爆個d只係因為供應量唔夠。。。。。
呢個post幾中肯
好彩讀唔到
而家諗起都一額汗

得醫療系叫做好少少

有幾科都爆咗啦

供應量一多,香港就變大陸,人多命賤物價貴
Food Safety 都冇?

12k 24~25分

讀緊,諗住grad完去乞食

嗰陣個ex想讀nursing, 水鳩咗佢讀fst, 跟住屌晒鬼依家唔知佢點
呢個post幾中肯
好彩讀唔到
而家諗起都一額汗

得醫療系叫做好少少

有幾科都爆咗啦

供應量一多,香港就變大陸,人多命賤物價貴

每日150個落香港 有專才有賤民 香港土生土長讀到書讀唔到書都齊乞米搵雞碎

12k 24~25分

嗰陣個ex想讀nursing, 水鳩咗佢讀fst, 跟住屌晒鬼依家唔知佢點

屌你

12k 24~25分

屌你

佢自己都貪心嘅,個分高過nursing條線好多,咪諗住擺科高分d嘅前d, 點撚知會真係入咗 btw佢好似擺mental唔係nursing

12k 24~25分

屌你

佢自己都貪心嘅,個分高過nursing條線好多,咪諗住擺科高分d嘅前d, 點撚知會真係入咗 btw佢好似擺mental唔係nursing

2點幾倍人工

Fashion design 呢
第一二位
藥sales 應該好搵得wo, 計性價比點會差
文科尼講中文算唔算正路d,點都好過宗教同人文

英文會好d
中文出到黎都係乞食

12k 24~25分

屌你

2點幾倍人工

慘,佢嗰陣成日話grad咗去大陸做,唔知依家點
有無人講下marketing
識人讀藥劑但唔係港中大 唔知佢依家撈成點
畢業頭幾年黎講it 一定最高性價比
澳洲讀咩最抵屌?
PT? OT?
澳洲讀咩最抵屌?
PT? OT?

PT仲可以
DSE22分好穩了
唔夠分就讀foundation上

宜家東華OT有牌就唔抵了
40萬有牌得讀, 仲咁貴去澳洲做乜
有無人講下marketing

marketing比較多"醒目仔"
sell soft skills
面皮夠厚 通常撈得OK

英文會好d
中文出到黎都係乞食

中文除左教書真係好大時會乞食

如果咁唔好彩入左去
強烈建議呢4年花多D時間操練普通話
其實有咩科係唔乞食?

比你入到醫管局又點?
一個星期五十幾粒鐘
有錢咪又係無命洗

1. 你讀完唔鐘意入醫館局做可以唔入,走去考下高登神工aco 又得,靠part time 炒散補習又得
但倒番轉你其他major出身想入醫管局捱50幾粒鐘都唔得

2. 對好多出身清貧的人黎講,佢真係要呢筆錢去脫離清貧的生活

3. 有d人家庭為重,自己無命享唔緊要,只要屋企人老婆仔女活得好就夠
Hotel
讀嗰陣正,見d人瘋狂exchange去玩,唔洗點讀,好grade
出到黎好多人入航空業

Journal
唔一定做記者,可以做好多野
呢科好在有skills,可以做好多工
記者/傳媒/communication officer/marketing/production乜7都得
雖然起薪都
不過我覺得好過其他文科好多

Psycho
伏爆
一年ma=degree

識唔少jornalism 都做marketing / PR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞