[搵食姐]大學性價比最低既科目

398 回覆
419 Like 9 Dislike
Psy上coun psy一樣搵到錢,資歷淺學緊師都收緊500/hr,資深既1000/hr,搵唔搵到睇你專攻邊個範疇。ed psy投資時間同讀醫一樣多,但講緊請個顧問醫生比到可能200k既時候,EP先得60k
利申16 ug grad 乞緊食,識人做緊

不過輔導係香港冇咩保證
要輔導我搵社工搵cp唔好,前者免費後者好似比輔導專d
搞到輔導唔上唔落咁

下面咁比又唔係咁公平既
醫生要做到顧問水平,EP都有10萬一個月啦
仲要未計EP本身都已經係高人工行業
Psy上coun psy一樣搵到錢,資歷淺學緊師都收緊500/hr,資深既1000/hr,搵唔搵到睇你專攻邊個範疇。ed psy投資時間同讀醫一樣多,但講緊請個顧問醫生比到可能200k既時候,EP先得60k
利申16 ug grad 乞緊食,識人做緊

不過輔導係香港冇咩保證
要輔導我搵社工搵cp唔好,前者免費後者好似比輔導專d
搞到輔導唔上唔落咁

下面咁比又唔係咁公平既
醫生要做到顧問水平,EP都有10萬一個月啦
仲要未計EP本身都已經係高人工行業

EP做好耐資歷深先有呢個人工,同埋香港EP渴市喎。一個EP可能要對十幾間學校,counsellor仲多,唔係做私校根本做死
Counsellor冇政府資格但民間有兩個counsellor組織都做到下野既,不過人人都可以claim自己係counsellor囉
社工學既skills其實係coun psy借過黎,一般社工搞唔掂先會轉介到counsellor度,但又有幾多人既問題真係會咁嚴重,嚴重又有錢出左去搵私家做consultation啦,呢個就係點解私家counsellor可以收咁貴既原因。老實講,幾好搵
漏左sci
Psycho
HKU 同 CU邊間會無咁乞

咪讀啦
你讀完人地讀一年ma等如你讀4年
除左想讀上去專科or做counseling
唔係咪讀

一車車心理學畢業既走去讀msw
心諗點解當初又唔直接入社工呢
社工依一行仲要係學士個光環大過非社工本科既msw

因為要搵食
咁計建築工程個d都幾高性價比
2x分入 civil / bs / qs
出黎fg 19~21k
Hotel man其實升職幾快,
性價比幾高
有同學22歲OU grad,28已經搵4皮幾,
仲未計年終花紅,
一年出最少15個月糧以上,經濟差都係咁
一開始無可避免要做最底嗰沉,
不過肯做就有得升,
但其實底層人工都唔差,
佢間酒店(五星)長工餐廳侍應新入職都一萬八,未計花紅
不過,OT就一定架啦
長期唔夠人

邊間hotel?
Archi 由讀書chur到考牌
Archi 由讀書chur到考牌

人工高前途好
性價比係正常
一二五真心伏。寫野文筆好可以批判下人,寫下無良稿呃飯食。心理做唔掂正行都可以搞偏門,都係賺幾多。
竟然冇阿豬阿狗都可以入行既surveying

你叫雅姦停d學生情何以堪
我發覺近年政府ao/eo/紀律部隊officer grade多左請journal人
始終journal人中英文能力高, 對時事的思辨能力亦都強
其實好啱入政府
你見幾多大台主播走左去當差就知
不過你讀得journal
想唔想入政府做狗又係另一回事...
Leave name
我發覺近年政府ao/eo/紀律部隊officer grade多左請journal人
其實好啱入政府

有咩
所有文+社科都係無出路可言啦

岩呀
大伏專科系列
pharm: 收分高,畢業做ive都做得嘅執藥仔/sales/乞食
mental nurse: 冇位
speech: 讀兩年master同ug讀五年一樣都做得,已爆
social work: 一街都係,搵到位先講
其實好啱入政府

有咩

咁啱有識既入到ao同eo
不過唔係fresh grad入
做過幾年media/新聞工
竟然冇BBA, 明明依科先最伏...畢業生多到開車求其撞死幾個都實撞到個讀BBA

利申:BBA 畢業
點解唔無人提IT
依度D 人成日話IT狗...

it性價比點會低 cu engine揀cs 收嗰廿分頭

it狗聽得多 你有冇聽過讀it搵唔到工 事實喺香港勁嘅it可以撈到風生水起 相對地廢嗰班咪要做狗 只係廢嗰班人多人啲姐 咁都係人廢先會做狗姐 唔關it事

cs讀書量和深度都高過medic,因畢完業之後還要不斷學新野。而撈到風生水起的都是如中六合彩般,跟讀詳無關,讀bba,都可以開間startup再上Nasdaq...
如性價比包括收分以外的付出,cs、it一定好低...
點解唔無人提IT
依度D 人成日話IT狗...

it性價比點會低 cu engine揀cs 收嗰廿分頭

it狗聽得多 你有冇聽過讀it搵唔到工 事實喺香港勁嘅it可以撈到風生水起 相對地廢嗰班咪要做狗 只係廢嗰班人多人啲姐 咁都係人廢先會做狗姐 唔關it事

cs讀書量和深度都高過medic,因畢完業之後還要不斷學新野。而撈到風生水起的都是如中六合彩般,跟讀詳無關,讀bba,都可以開間startup再上Nasdaq...
如性價比包括收分以外的付出,cs、it一定好低...

咁多course本身無能力嗰d呀豬呀狗都讀到cs it
出到黎咪變it狗囉
你估咁多zuckerburg咩
一定Chinese medicine

同意,收分高,best 5要29 or 30先入到中大中醫,收分高過law同精算

喂大佬,我有30分唔讀qfin唔讀physio賺大錢?

仲同你讀6年先拎個萬幾蚊人工?

你人生為搵大錢?
Nutrition呢?
咁計建築工程個d都幾高性價比
2x分入 civil / bs / qs
出黎fg 19~21k

呢個你落一次地盤先講啦 番六日,讀完大學都仲要中午3x度係地盤日曬雨淋 另外兩個就真心唔錯既
認真N展收分低,Fg人工都有17-18K,算係咁喇。只係要落下地盤,講粗口比人屌下咁姐。
性價比真心高

係香港咁on99調轉黎玩啫,依家畀人爬哂頭知到仆街先陰陰地發展科創 仲打哂飛機
工程科根本係神科級數
文社酒店商 先係 水所謂嘅泡科
一定Chinese medicine

同意,收分高,best 5要29 or 30先入到中大中醫,收分高過law同精算

喂大佬,我有30分唔讀qfin唔讀physio賺大錢?

仲同你讀6年先拎個萬幾蚊人工?

你人生為搵大錢?

無錢講咩人生?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞