[搵食姐]大學性價比最低既科目

398 回覆
419 Like 9 Dislike
香港讀工程同經濟最穩

Psy grad ,呢加讀master

都係諗多左
全香港有幾多個economist/analyst位
又諗下, 每年有幾多相關/相近學科既人grad
exclude埋非三大, 都起碼有2百個
UST IRE夠伏未
medic/接近medic分數去讀pure science

睇完呢份野真係覺得唔值呢個分
http://science.ust.hk/public/files/upload_file/IREPI140922.pdf

睇下有咩科學界難度同級數最高既野讀先!

咁高分入去就係為左做VIP 當20位IRE學生自戀緊成為科學界神科精英既時候,原來普通science係有機會可以trans過去的

再睇埋呢張IRE學生成日打J用既Salary, 當然第一批科學家係今年先grad, 數據不能作準

Source: https://lihkg.com/thread/317776/page/1

UST QS ranking既未來靠晒佢地

cs and general bs management 係咩科黎?
搵成3皮?

Double degree wo ching 重要ust,要讀到幾chur,同埋可能得幾丁友呢

Math & econ 都 26k 啦

Btw,fg max 起薪near 十皮係乜玩法(eg: gbus, qfin, math econ)

擺明係比幾個outlier拉高左
睇個mean都偏低
同埋個maximum

都唔算叫做outlier
business最最最top果班不嬲揾得多
年年max.都咁上下
仲未講精算,到依家死左太多人

的確行頭縮窄緊. 同埋呢科唔包生仔, 理論上有手有腳,肯學肯考,就可以拎牌
工程同account點解永遠都有市 係因為 有小圈子學會把關 西走非本科degree d人

的確行頭縮窄緊. 同埋呢科唔包生仔, 理論上有手有腳,肯學肯考,就可以拎牌
工程同account點解永遠都有市 係因為 有小圈子學會把關 西走非本科degree d人

account 冇, 每年都有過三成唔係account major人入迫科
Statistics 笑而不語..

我覺得ok喎
算係applied science
起碼算係社會需要嘅skills先
再補個master可以做好多野

呢位同學 都係諗多左
無心得罪你 但我用個極端例子黎回應你
其實咩科搭個nursing master都好好前途
人工高
工時唔會低
工時高
比你人工高咪又係無命洗

account 冇, 每年都有過三成唔係account major人入迫科

sorry自膠 當年大把同學鳩報big4

做精算九成都係精算major
btw 衣加仲有人話精算grad 14k
根本除左商科 讀咩都唔掂

諗多左
而家呢個年代DSE雞都知BBA乞食喇

咁入咪吹到bba都乞食
起碼叫搵到工

你睇三大定點先
shity 個d真係好多都乞食 太濫喇因為
poly唔好好多
ou個類 就算啦
人工高
工時唔會低
工時高
比你人工高咪又係無命洗

屌成日都係呢句自我安慰
大把人ot拎高人工咪又係好地地又有娛樂

諗多左

咁入咪吹到bba都乞食
起碼叫搵到工

你睇三大定點先
poly唔好好多
ou個類 就算啦

但所有同business有少少關係嘅工都已經做得
你試下同純文理社科比
所有文+社科都係無出路可言啦

教大
社工
英文

呢D OK

英文真係文科黎講最ok
唔係其他人想像中咁乞食
英文好好容易入local/外國大firm做
或者做乜7都得

乞食都乞唔到囉 身邊個個fg 都得15k樓下
我就幫人日頭炒股夜晚補習先過到25k
利申:舊年畢業 英文系

因為香港剩係賣英文

諗多左

咁入咪吹到bba都乞食
起碼叫搵到工

你睇三大定點先
poly唔好好多
ou個類 就算啦

但所有同business有少少關係嘅工都已經做得
你試下同純文理社科比

所以我會形容為 未到最慘 但唔會係特別好
香港根本冇咁多專業既行業,好多讀出黎聽乞食

係外國係好搵,但你有冇料令到人地請你幫你搞visa

請移民來我們美國

請移民來我們美國

想過aus
幾中意d生活
而家積極plan緊
覺得香港留唔耐
點睇acct呢科
易入 有牌 專科
正常嘅30歲後可以去到40k+
不過又成日吹風話十年後ai會取代acct
LLB
入唔到pcll=乞食
入到pcll=遲一年岀黎乞食

入銀行做Compliance都撈到下既

要生存就一定會生存到既,你岀黎做bar好彩生存到三五七年分分中仲高人工過香港9成打工仔添,不過整體黎講而家個趨勢係越黎越難入LLB,易都越黎越難生存,所以性價比真係極低

未計2021年開始讀完PCLL要再考執業試

不過其實拎左牌唔會死得去邊,以soli 為例,結婚離婚買賣樓租樓重有好多民事野都要律師簽名,點都有野做

落實左?之前大律師公會好似極之反對,同埋soli頭個幾年確實係容易生存過bar好多,但係講長遠,bar係可以搵得多過soli好多,但係唔排除係將來會有一個改變既趨勢

好似係落實左,律師會做既,所以你講大律師公會就係屌佢地唔搞任何程序就落實統一試

係呀bar搵到客源就fat fat, 一開始做pupil未有客時要捱貴租洩住做,因為唔同soli可以返soli律師行做打工仔
依個亦都解釋點解要有律師世家(eg.老豆係bar)先好行bar條路

見好多有家底做bar既都係玩幾年就唔玩

林作?

入銀行做Compliance都撈到下既

要生存就一定會生存到既,你岀黎做bar好彩生存到三五七年分分中仲高人工過香港9成打工仔添,不過整體黎講而家個趨勢係越黎越難入LLB,易都越黎越難生存,所以性價比真係極低

未計2021年開始讀完PCLL要再考執業試

不過其實拎左牌唔會死得去邊,以soli 為例,結婚離婚買賣樓租樓重有好多民事野都要律師簽名,點都有野做

落實左?之前大律師公會好似極之反對,同埋soli頭個幾年確實係容易生存過bar好多,但係講長遠,bar係可以搵得多過soli好多,但係唔排除係將來會有一個改變既趨勢

好似係落實左,律師會做既,所以你講大律師公會就係屌佢地唔搞任何程序就落實統一試

係呀bar搵到客源就fat fat, 一開始做pupil未有客時要捱貴租洩住做,因為唔同soli可以返soli律師行做打工仔
依個亦都解釋點解要有律師世家(eg.老豆係bar)先好行bar條路

見好多有家底做bar既都係玩幾年就唔玩

林作?

變補習名師fatfat
點睇acct呢科
易入 有牌 專科
正常嘅30歲後可以去到40k+
不過又成日吹風話十年後ai會取代acct

如果用收生成續vs 錢途黎比 係大致fair既
但如果考慮埋要係bug4過非人生活的話
就要自行衡量, 始終對於OT同捱辛苦既接受程度人人唔同.
UST IRE夠伏未
medic/接近medic分數去讀pure science

睇完呢份野真係覺得唔值呢個分
http://science.ust.hk/public/files/upload_file/IREPI140922.pdf

睇下有咩科學界難度同級數最高既野讀先!

咁高分入去就係為左做VIP 當20位IRE學生自戀緊成為科學界神科精英既時候,原來普通science係有機會可以trans過去的

再睇埋呢張IRE學生成日打J用既Salary, 當然第一批科學家係今年先grad, 數據不能作準

Source: https://lihkg.com/thread/317776/page/1

UST QS ranking既未來靠晒佢地

如果真係咁勁,不如申請獎學金出國讀
黎美國

請移民來我們美國

想過aus
幾中意d生活
而家積極plan緊
覺得香港留唔耐

美國人恥笑香港人中
呢個post幾中肯
話說中學果陣目標係讀藥劑
好彩讀唔到
而家諗起都一額汗
呢個post幾中肯
好彩讀唔到
而家諗起都一額汗

香港新一代其實都無乜特別機會
真係想做d乜野既,黎我地美國啦~
呢個post幾中肯
好彩讀唔到
而家諗起都一額汗

讀乜都乞食,香港後生玩撚猿
呢樣爆煲,嗰樣飽和,樓價又高到癲,而家外國又收緊移民政策,支國人正宗仆街陷家產
呢個post幾中肯
好彩讀唔到
而家諗起都一額汗

讀乜都乞食,香港後生玩撚猿
呢樣爆煲,嗰樣飽和,樓價又高到癲,而家外國又收緊移民政策,支國人正宗仆街陷家產

因為中國就係一個咁既地方
人多命賤
同外國已人少命精唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞