[2022/23 #73]連登巴膠怒屌死氣喉暨圍插屎水38/42強行村村通專區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
柯士甸站嗰度
文華新村曾經係九龍西臨海中產屋苑
再難以想像啲嘅有 以前觀塘條海岸線係牛頭角道 觀塘市中心果排樓本身係海邊洋房
富多來新邨都係
填海區規劃得格格不入有一樣好
就係好易recall昔日條海岸線出嚟
反而中環海邊都開始淡忘
交易廣場對出就係海 仲有天星碼頭嘅歲月
呢個真係咸豐年前啦
比較深刻印象嘅仲有西灣河、筲箕灣
當年太安樓又係坐擁無敵海景
東大街仲可以望到海
亞階老街球場又唔想飛 富豪又話大站 結果乜都唔駛飛
彩虹總站出面加站再整慢本身慢既線

快線改慢 2X上橋都變行內街
一係就慢線再兜 好似6C行一段仔荔枝角道咁

或者41 45 死都兜家維村個站變兜圈
去新機場展覽館睇相先記返起以前中環原來係咁 天星就喺停車場出面

以前塘尾道荔枝角道已經係海邊
2X又真係唔夠客
就算家陣停埋太子都唔見得好客

41 45唔係因為馬頭圍道冇得右轉佛光街?
2X拉去觀塘加到8蚊 6D上彩福就好喇
唔係問題,例如新加坡都有太子道地鐵站,係條不知名又短嘅街道,甚至個站體唔喺嗰條街。但佢哋清楚叫(愛德華)太子路站,唔係香港噉懶醒少個字太子站。而且佢哋規劃名真係直接用太子站,命名先改返好。
灣仔先係啦。本來要大填海,而家算起緊商廈。中環要集中擺晒所有港外線,唔係以前咁散,要好多位先得。否則極端如港澳碼頭諗過搬去堅尼地城,甚至東大嶼島。
好奇以前港外線係點擺 點樣一路填新碼頭一路行船
793而家喺聯合廣場同旺角道條龍係短咗超過一半
深水埗同亞皆老街沿線基本上係硬食,但班客撚唔走真係贏晒
短左個一半嘅人龍係咪去左795X先
而家塵埃跌定之後似乎係
但只限將軍澳方向

出城方向變咗296C笑到最後,觀塘道西行路況對比起舊龍灣入面更穩定
呢個真 觀繞落九商條橋例塞
249x 東行
頂閘到大圍,落幾十魚
12米 RAS上祖堯總站
油站炒車位等緊296c
296c 我都唔明點解廿五年前開線時
東行唔兜出去長沙灣道 做黃金魚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞