「月經」移英車主討論區5

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
日本車reliable係事實
但日本車柴油引擎is a joke
joke撚到而家日本車都廢曬柴油版
歐洲車柴油引擎好耐歷史,技術成熟好多
Btw我係換左peugeot 508
已經投入peugeot打手行列
Lease 車最抵係揾份工有 Lease 車福利 (例如NHS), 一來平過出面, 二來有機會唔使畀 inital , 同埋慳稅(扣完租車錢先計稅)
http://fuel-economy.co.uk/calc.html
用呢個網尾2果個去計
日本車得雙田係可靠 仲要成10年車 已成廢鐵
不過咁平車價 夠入10年油啦
Thx呢個網好有用
想睇real mpg, search honest john , 揀car model 同drivetrain
幾準下
買好d, 棍abarth 500 +開篷版啦

見過一個白晒頭髮既婆婆揸棍
想問下汽油車45mpg係咪好食油?
平時揸開短途5mile一程
來回10mile一日

利申: aygo同yaris
https://www.honestjohn.co.uk/realmpg/toyota/yaris-2011

上依度自己比較下, 視乎你係hybrid定純汽油
想入手架中型SUV,諗緊X3定GLC,有冇巴打可以俾啲意見?
俾埋XC60你考慮下
外型同性價比都好吸引,不過大陸母公司呢吓過唔到自己關
講樣一定x3
其實我都係咁諗

不過驚有啲盲點自己唔為意睇吓有冇ching會屌醒
G01 果代?
x3 個型硬朗啲,如果glc coupe 就同x4 似啲
diesel 應該b47 好過om654 (如果早期om651再差啲)
xdrive 好過4matic (個人覺得)
內裝glc 應該luxury 好多,badge value 高啲

bimmer 其中一個大問題,後座風機好弱,
比多個難題 諗埋q5 sportback
X4 glc coupe
曼市有冇車房同埋汽車美容推介
岩岩買左架錢7想洗下內籠同埋做下service
呢個post唔講買得歐洲車架
日本車最穩陣無野整,買齋版rav4/ crv啦
邊個話唔講得買歐洲車?自己追post睇下有幾多人買歐洲車啦
Manufactured approved car 可以減£200或者原價送Gen 3 鍍膜,邊個抵d?
我都揸緊歐洲車,仲要係法國車
點解唔講得
sportback 即係斜尾,x4, glc coupe哩類係靚嘅,但衰空間囉,大部分都後座頂頭
audi 科技感lol, virtual cockpit dashboard 另外兩款好似無,枝棍成枝飛機推進杆,仲有4驅 quattro 應該三架最好
q5 二代我覺得有個問題,波箱zf8轉返dsg (見仁見智)

基本上大同小異,三架黎講,睇內裝睇badge 就glc, sporty 啲man 啲 就x3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞