「月經」移英車主討論區5

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
同你計一計數
電車同hybrid 同樣 10000 miles per year
2020 Toyota hybrid(63MPG耗油)每年開支以現時油價計算 average shell price unlead 1.6鎊/L
unlead petrol 722.22*1.6 = 1155.55鎊
每公里成本係0.115555鎊
road tax 155鎊
insurance 700鎊
service 350鎊
hybrid vehicle total cost: 2360.55

電車有排講
Tesla Model Y Long Range Dual Motor has an estimated total capacity of 82 kWh 331miles
以現時eon next電費計算 33.33p 即係0.3333鎊/kwh
每公里成本係0.08256978鎊
electric cost 825.6978鎊
road tax 0
insurance 50U group average 2220鎊
service 0
total 3045.6978鎊
電車既成本係有幾個factor影響
1)氣溫(wineter battery range)越凍既天氣你會越耗電 -30%(即係你差足82度電 但你只可以行231.7mils
2)你停泊時 你部車都一樣會用電 keep 電池溫度
3)未計你要另外俾錢搞充電器
總括黎講英國唔適合渣電車(現時)
你信唔信有返一兩次意外,下次又轉15mph然後瘋狂加cam要大量加超高speed bump(講緊高到跟足牌行20以下都會chok到成個人彈起)

反正公墓猿,政客淨係識出呢招,一句「為左行人生命安全著想」即刻大曬
個比較用二手同新車比又唔係太公道既

teslun車價太貴
保險貴到仆街
會唔會諗返d平少少既電車?

屋企有叉電位咁有無太陽能板?
如果有應該可以再慳d

你假日司機即係平日唔開長期擺放?
平日同假期分別揸幾多?
幾多人坐有咩空間/性能要求?

我個人就覺得不論電定油
買平d皮費少d既就ok
買teslun純粹係貪爽
rich,一部Model 3保險都48U
真心買韓仔電車好過
起碼保險無咁貴先,車價又平一筆
因為抵好多,又靚仔
其實ioniq 5都幾好
接個21年既2手盤都唔使4萬鎊
所以話你rich
電車新車真係太貴
買架二手撚一兩年賣好似重著數
新車一落地就跌一大筆
橫掂電車消耗品少咁多
買架重係保養期內既抵玩好多
揸緊BMW i3

原本想買架2手三四萬bmw油車又會諗加多少少系列..
自然就諗起model y…
但英國住house可以屋企差電已經方便過香港好多
1轉3 唔順手喎
得罪講句
喺英國考慮得tesla嘅,都唔會點諗油費電費啦
用toyota hybrid同tesla 比會唔會太睇得起toyota
應該要搵架差唔多size嘅suv比
X3/GLC/XC60之類
1轉2果吓放極力子放得唔夠好 練多啲就唔chok
想搵部油車/Hybrid hatchback腳車
應該諗Toyota Yaris or Honda Jazz
下 你覺得TESLA 個BAND好過TOYOTA? 你太睇得起TESLA啦
一街都係TESLA 就黎可以多過TAXI啦
想問下果邊考車通常用咩車?諗住國際牌(無香港牌) 當熟架車,到步買架考試車黎揸當練車
你無香港牌又有國際牌
20一張 30一張 比d撚樣推鳩我
上超速堂又比人狂問點解超速
美國牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞