無品港女行山食完橙就咁掉橙皮落地下

1001 回覆
3818 Like 86 Dislike
不過我覺得又冇乜所謂 其實坦白講掉橙皮真係唔算破壞大自然 除非佢隻手有菌 帶到啲唔應該有既菌去大自然
畫面係唔好睇但實際上橙皮係對大自然無影響
蠢在po埋上網實有人屌
喺自然界人同馬嬲有咩分別呀?
咪又係生老病死,動物一隻
一樣米養百種人
證明有啲人類嘅智慧仲低過馬嬲
可能成長背景問題
外國山多易接觸野外環境
我老母香港農村大細個上山下河玩大,以前直接摘野果食,都覺得生果直接back to nature 無問題

摘花折條樹技黎玩都覺得ok,玩完丟返落山,行山行到攰直接搵粗樹枝當行山杖

係呢幾年d人開始嘈佢先費事咁做
不過香港d人行黎行去都係果幾座山,可能真係生唔切掛
14億人一人一塊橙皮添呀
屌你老母咁撚弱智都pin
行過見到隻蕉摘黎食,啲蕉皮要帶返去掉垃圾筒?
市政咪要長期搵人去啲果樹底度執啲熟到爛嘅果實?
弱智仲要大大聲話俾人聽,傻閪樓主
根據外國一項實驗顯示,紙巾要在下雨時才會開始分解,分解的速度亦會因應紙巾的面積和厚度而有所差異。所以,一團紙巾可能會在郊野逗留幾個月甚至是幾年的時間。

切記,不要以為所有東西都可以自然分解。除了紙巾,還有果皮和果核。吃完橙,留下橙皮和橙核;吃完香蕉,把蕉皮留在山上。你以為你在滋養泥土?錯!

果皮的確是有機質,能在自然環境中分解。但是分解有機質需要天時地利,特別是合適的氣候條件。很多時候,果皮的分解速度並不是那麼快,可能需要幾年的時間。微生物有助分解有機物,如果在把蕉皮扔在溫度高的森林,微生物很容易就能分解它。如果把蕉皮扔在石屎水泥地上,蕉皮就應該可以「長命百歲」,變成對山林及生態系統都沒有好處的垃圾。

至於果核,丟進泥土就可以自己生根發芽?果核一般比較堅硬,相比果肉及果皮更難分解。即使果核成功發芽成長,也會對原本生態平衡造成破壞。原本山林裡可能沒有這個物種,可以想像十幾年後,一個新物種佔領著空間和養分,或會威脅其他弱勢的植物物種,昆蟲的生態亦可能受到影響。

Src:綠色和平
班滑坡絕對正義撚真係好好笑
一個人掉少少可分解 無傷大雅嘅果皮
就講到全世界嘅人都要去同一座山掉全年嘅廚餘咁

就好似有人心急 襯無車衝一次紅燈
就講到全港嘅人都去衝紅燈 世界會大亂咁
上面班人好快話你老母冇公德心唔尊重大自然
然後繼續滑坡話埋你老母一定係周街屙屎既大陸喱
咁反方明知拎落山放堆填區根本唔附合環保個本義 呢種刻意為惡又係咪啱
你諗下香港個個人都del垃圾
一日700萬, 成個日出康城都係垃圾啦
你有無腦諗下個邏輯好唔好
宜家唔撚係果幾塊橙皮究竟可唔可以分解既問題!係你地班無腦無公德心既人亂咁散布緊d錯誤意識!

咁樣做同你周街掉垃圾話可以幫清潔工人製造就業機會有咩分別??

知唔知宜家每日有幾多人行山?講到掉橙皮咁有常識咁合理做就d更多弱智周山掉果皮,唔好咁樣啦用下腦啦唔該!!唔係話條女有幾十惡不赦但唔好將歪理正常化啦大佬!個山唔會因為你掉橙皮令d樹生得多生得密d架!

係咪要出到外國俾人指住黎屌先知咩叫丟架??
其實冇得證明 除非你攞返啲橙皮再驗再分析下種喺嗰度既可能性 不過坦白講我覺得冇所謂 因為唔會影響到啲咩
都市人愛護環境 vs 本身係自然環境入面長大嘅分別

都市人覺得要保護
係大自然入面長大嘅人本身就Iive with it
乜原來連登咁多猩猩
證明樓主7成係借刀,3成係on9
你認真??

我勸你驗下
本是同根生。。。
賓妹係咁架啦
個個都食橙!?
全港700萬人日日行同一座山?
睇你用咩角度睇囉 如果要用堆填區嚟講 垃圾再造需要用到既錢好多 人力物力資源 所以掉堆填區係經濟角度講係用最少錢既解決方案 咁你用環境角度講堆填區實錯
所以睇你點睇呢單嘢 道德層面上條女錯硬 但坦白講我個人認為掉橙皮真係好少事 利申讀過environmental science
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞