無品港女行山食完橙就咁掉橙皮落地下

1001 回覆
3818 Like 86 Dislike
我都覺得未去到破壞
不過佢就一定係垃圾蟲
街同海都唔識分 認知障礙?
你屋企廁所屙完啲屎係咪排放落街度?
仲要咁多人都講哩個Point
而家咁多小學雞常識都冇
金山啲馬騮已經係外來物種 靠你去滅絕佢哋啦
【 將垃圾帶回山下棄置或回收 】
減廢當先從源頭著手。如有垃圾應帶回山下或市區棄置,又或在適當的地點作分類回收;煙蒂請放入金屬盒子帶走處理;果皮和蛋殼等物只能在特定的條件下(適合的濕度和溫度等)才能分解,敬請帶走以免造成環境衛生問題。既然有能力把第物品帶上山來,自也有能力帶下山去處理,應儘量不留痕跡。

https://www.oasistrek.com/hiking_etiquette.php

邊個啱?
唔好戇鳩,喺外國有啲人會將橙皮或者一啲金橘皮放喺植物嘅泥土上面,防止啲貓去搞棵植物。
對啲植物完全冇影響。
咁都要自覺高人一等
你去同啲牛啊野豬啊馬騮啊叫佢哋del落垃圾桶同去公廁囉唔好破壞環境啊
其實荒山野嶺,喺草堆屙屎真係冇所謂
你又何嘗唔係鳩up?
得傻閪女人先睇佢
摘朵花對環境影響其實好有限
一個細路上山每日摘幾朵花玩同買新玩具
應該買新玩具仲破壞環境

係畫面唔靚
加埋香港人行黎行去都係果幾座山,先會驚掹完生唔切姐
我唔相信香港法律囉
ching 你有無將兩樣嘢撈埋嚟講
成個天龍人咁
又臭又有機會踩到
都唔知咩垃圾類比
條傻西會上山執馬騮屍
未等到佢分解就引晒埋螞蟻老鼠烏蠅
ecosystem一部份有咩問題
同埋野生環境根本就唔會只得曱甴老鼠,仲有好多其他生物都會食同分解
沙灘同山泥地一樣㗎咩? 沙灘有冇植物有冇野豬馬騮?
又係認知障礙同常識欠奉
連登真係好撚多支那仔
明明就係公民意識 唔亂拋垃圾
竟然話分解到就掉得 咁佢哋唔掉喺自己屋企?
傻校長都係咁
依家先至知
原來連登咁多環保撚
唔係喎 佢地真係leave no trace
基本行山ethics嚟
咪篤爆佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞