召喚痴線西(209)想食咖啡雞花生 請follow IG

1001 回覆
74 Like 3 Dislike
Push
好撚多支那terms 唔知以為自己上緊支那forum
Ig 動態
Ig story

早幾個post見到有條友講咩sean手撕塑膠姐妹
邊有香港人會咁講野 fake fd就fake fd 篤爆就篤爆 手乜撚野撕 手撕雞呀?
比我再見到就追撚住黎屌
會唔會開估長洲主角到底
屌 真呀
越黎越多支那terms 屌咩
一開始會覺得幾甜美
但耐如左就覺得假同膩
用動態有咩問題
歌都有唱「誰知我上傳十個限時動態定時直播」
明明ig 中文版都係叫限時動態…唔明有咩問題
真係見一次罵一次
仲有啲5p字
幫佢兜

個舊賢者之石黎
on9囉

好多詞語不嬲中文都有

平時香港人唔用 支那用就俾人話蝗語

處所就係表表者
葛綽瑤?
話說啊煌幾細心 搞驚喜朝早6點起身都仲記得用手機拍定啲片留比嘉樂仔剪片用
上網search處所意思其實係指居住嘅地方
但依我嘅觀察 港共用得呢個詞語最多 而佢地唔係想指居住嘅地方
而支那好鍾意一詞多用 乜柒都係同一個詞語 最着名嘅例子就係「打造」
有錯勿屌
其實而家將個中文詞譯做英文就話唔係講緊蝗語
本身都冇咗自己地方嘅語言特色啦
我覺得唔需要矯枉過正

☕️姐咁大牌啊 當人係咩?
特登去睇點解釋着個條裙
啊煌仲話本身有諗過係香港求婚
點fulfill嘉樂仔係外地求婚個requirement啊

越睇越覺得嘉樂仔一早話要係巴黎求婚
個時599岀 俾人係咁話蝗語

其實港英已經用緊 集體炒車

至於你話而家係咪唔應該有新嘅詞語呢 我覺得唔係

如果表達到個意思俾原本用開嘅更貼切 why not?

好似add oil都加左入牛津字典啦

雖則發生係支那嘅機會很小
平時同女朋友出去就搭的士Uber
自己一個朝早就搭Metro
不過成件事係sweet既
就算估到d都無理由話知啦
一陣唔係咪好柒
女仔應該都試過有呢種情況
屎都係biodegradable㗎,不過我信佢真係環保L,興着完啲衫去refund
True as fuck

十幾歲就認有錢佬做「契爺」 俾契爺養兼出錢拍戲捧 只係另一個coffee
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞