介唔介意女朋友冇讀大學?

506 回覆
2398 Like 2387 Dislike
尤其是讀過嗰啲多數都係拜金、小氣要人做佢嘅奴隸嘅港女,就算真係有嗰啲就係人間極品,咁就應該會有好多追求者競爭。
我又唔會反對你既推論
不過識大把教畜同護士都讀完大學,咪一樣豬過我女友好多養得寵物既話知佢係信耶穌咪又係俾錢動物傳心做銀行都可以話唔知咩係tsla, 更唔好講班教畜

學歷唔係一切,我自己根本讀埋讀埋咁多文史哲都只係為興趣。我覺得正正因為大家係唔同,所以會努力互相交流同妥協係更重要,唔係覺得唔岩就掉左段關係。
你好彩囉 身邊啲friend都係廢柴樓都冇層 你咪可以自瀆到一地都係

讀大學同有樓唔係mutually exclusive
無讀唔緊要 但唔可以短視 普遍無讀既人都係短視啲 佢哋覺得依一刻學歷幫唔到自己搵錢 但到發現有機會要用到學歷搵錢既時候就已經比人哋起步慢好多
我想問吓,如果佢嘅職業係髮型師、理髮師、receptionist, 係咪又有需要讀過大學? 要讀個理髮/髮型學士、接待學士、人際關係或者心理學學士?

同埋咩叫有問題? 有問題只係對於你嚟講

如果一個人嘅技能或者見識唔係局限於淨係讀大學先可以學到,其實我覺得係冇問題。因為呢個世界可以上網知道世界觀/學習
冇讀個啲先係
因住比人sell美容呀
冇學歷就一定要做濕鳩工

係... 真係諗唔到有咩工係唔洗學歷但又唔濕鳩... 嗰啲咩youtuber kol 十萬個人都唔知有冇一個做到就算鳩數啦
朋友會知你老婆冇讀大學?
點解會唔知 你條毒撚係咪未去過朋友聚會 咁撚離奇嘅問題都問得出...
同意比例上
讀過大學嘅視野會闊啲
(冇數字,assume係咁)

但揀女朋友人唔係HR揀CV
唔需要用「大學生」呢個criteria 去做sorting

問題係覺得「大學生」重要嘅原因係咩

係因為個身份重要?(咁好撚膚淺)
定因為學識、思維、格局? (呢啲又同讀大學冇必然關係)
好撚正wo
自己係local 廢u, 有女同事係oxbridge grad, 你講一句佢已經知你十步後想點行,唔算好靚但係氣質爆分,哩種做老婆一流
不過可能係我太蠢
冇學歷個職場上限就喺度
講緊兩個普通人普通際遇
有學歷嗰個一定上位快啲
甚至有學歷嗰個一開始個starting point已經高啲
好多職位冇大學學歷連interview嘅資格都冇

咁當然呢個世界冇話一定
你可以講咩自己創業嗰啲 但呢啲10個未必有1個成功
如果下下拎啲極端例子出嚟講都冇咩好討論
如果人哋介意,你自己唔介意咪得
麥明詩vs mk嘉盈

俾你簡個做老婆你會點解

正評:mmc
負評:ky
同意
係架 所有野只要你自己唔介意就ok 有啲人可以係完全冇standard
好同意,所以點解極權要鼓勵窮人生育
鯨魚係咪魚?
其實香港嘅大學算得係d咩

利申 first hon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞