介唔介意女朋友冇讀大學?

506 回覆
2398 Like 2387 Dislike
你未必知啫,拎藍領最好嗰part 日薪過千,中間無工開又拖糧,近年將藍領吹到咁大因為青黃不接啫
女朋友用黎屌就無所謂 波大樣靚就ok
老婆就一定要搵個大學畢業既 對住幾十年都溝通唔到會想車把佢同埋離婚
有無讀無分別
你勁得過AI?
就算有錢佬都好大機會搵個門當戶對知書識禮既女人結婚
政治婚姻就係咁黎
出去包幾件MK妹又無衝突既
四叔個仔咪就係咁
係,問啲女有咩興趣/放假有咩做

佢答你鍾意聽歌/煲劇/食嘢呢啲就含得撚橡皮糖
除非真係專到會寫長篇樂評/影評/食評
咁就唔計數
即係讀書唔係得大學有
大學個價值在於佢將D valuable既學術資訊有系統咁教畀學生
同埋有畀學生有系統咁思考
但係學術好多都係理論,尤其係人文學科

係唔係得大學做到授課呢
同埋唔通凡係叫做大學生就會咁叻仔識理性地、獨立地思考?
我有保留

呢個世界蠢唔蠢唔係睇學歷,
係要遇過相處過先比較到
做人處世唔掂基本上同戇鳩無咩分別
世界上極大部份人都係要社交,呢樣野要靠經驗去累積,亦同性格頭腦有關
呢d唔係讀書讀返黎
啲口吻 笑到停唔到
無錯。早d出黎社會大學 ga人思想 仲好過班大學生
口吻咁似啲廢老話讀書無用, 高分低能, 理論叻但落手做嘢廢, 社會大學先最實際
我明啊

利申無讀大學
話低學歷無問題嘅人通常自己都係低學歷同見識比較少
住hall係興趣? 呢個年代啲大學學位真係智障都拎到
真係未見過正常嘅00後
會唔會係想搵共同話題啊?
冇問題,有讀都唔代表有修養有腦
呢個年代讀咗大學都係文員仔
但一定要dse/ce合格
唔計官司在身 導致考試唔合格 只有懶同蠢交加
多謝巴打支持我嘅觀點
但唔讀,就一定冇腦
上莊都好J
loser
好中 其實都睇佢讀咩級數大學
有學識同認知先係重點
有時傾多幾句睇法就知道對方嘅底蘊
啲人話唔識可以教 但事實係唔太work
每當出現困難 你就變晒problem solver
佢地理所當然咁推晒責任俾身邊嘅人(無認知)
同埋佢地多數好易放棄 我覺得唔值得投資
揀老母都應該睇學歷
而家揀老婆睇學歷,就係幫個仔揀老母
有讀好過無,入大學係基本,以依家嚟講入唔到嘅多數又懶又蠢。

1.出國旅遊都要靠有學識嘅人幫手翻譯,plan行程嘅永遠係唔係佢哋。

2.大學生相處起嚟真係舒服好多,唔會下下問你呢樣個樣,有啲英文都唔識去邊到玩到麻煩。

3.通常讀得大學屋企環境唔差得去邊,就算係窮都可以靠自身能力養家,多數都可以獨立自主,唔洗下下荷包乾。

4.多數大學生識投資理財、時事評論仔細分析、一般有讀大學都係細個學過音樂、有啲做過交流生眼界闊啲⋯

5.無咁容易嘈交而激氣,無腦嘅人永遠無point,聽唔明又唔認又嫌人煩,不停轉個說法去講,終於講得明嘅時候都係話你唔啱,搞到好唔開心。

咁梗係揀個有腦嘅好過無腦而大學生無可否認係基本,但問題有啲大學生又未必有腦,睇下林鄭月娥呢類人就知,高學歷都可以係無腦。
點解會有10個負皮

香港以錢做準則,呢個情況明顯表姐夫襯唔起你表姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞