介唔介意女朋友冇讀大學?

506 回覆
2398 Like 2387 Dislike
自己專科,搵個讀專科,輕易過十皮,私樓買大屋一啲都唔難

自己專科,搵個老泥妹一兩萬,只係夠抽居屋,仲要亂咁幫你洗錢,接濟佢屋企,仲要頂得住佢地奇怪思想,不思進取

好彩當時我早啲醒覺,斬纜揀左前者
唔關歷史咩事
係條女思維問題
無因但有果
認為希特拉好既講得出點解希特拉好 要清楚有邏輯都好過咩都唔知就得出希特拉係壞既
純粹好多人都因為希特拉極權政策就跟埋一份
問佢個人答都答唔出一樣政策
好似做數學無step 直接抄答案
現實都唔少咁既人
豬隊友黎 潛在藍絲
唔明啲人點同呢啲另一半相處 傾幾句都覺得辛苦
好難搵到個咁多人投票而結果係50 50 嘅
有講過要挑木工手作,同畫下工業劃圖果d野咁,我諗佢有讀dt掛
真 上一任就係甘 完全係啲mk思維成日想食你嘅用你嘅 同佢講話為將來儲錢plan下 佢就成同攞佢姊妹呀同事呀比 話人哋人工萬八都肯買袋買電話比女朋友叫我學下
讀咗大學一定搵唔搵到10萬1個月?
學識眼界價值觀又唔一定同學歷完全掛勾嘅
喺而家嘅香港 大學唔算高學歷啦
原來讀大學嘅價值淨係得上莊同住hall
十幾20年前都仲有得偷雞
而家資訊科技太發達
男女雙方都好清楚自己嘅優勢同埋自己嘅價值
離婚比以前普通
即使結婚後,有咩唔對路男女雙方都會考慮離婚
呢個世代少咗好多價值不對等的婚姻
所以如果你唔介意女朋友冇大學畢業,你自己考慮吓自己嘅水平去到邊
一條好簡單嘅數學問題, 10+0除2等於5
10+6除二等如8
50,000連淨係可以去日本一次each year
8萬可以去歐洲兩次一年
你條數錯哂
娶左mk妹,係10-10 = 0
話你知唔可能
當時我都以為你咁講,叫佢提升自己,我都唔介意佢讀返書
佢話壓力又大又話搵萬幾二萬都夠洗
果種懶同不思進取又點會接受到
唔好話男人要進取,女人懶到咁又點會同佢有將來
為左屌閪囉
佢都算有責任感同勤力嘅,但係就單純冇人生計劃。我試過同佢講過依類問題,但係佢就覺得係我唔認同佢 覺得我想迫佢跟我諗法走發曬脾氣,久而久之都唔敢攞出嚟講

其實都唔只依啲人生大topic,小至一啲唔同意見都唔鐘意聽,淨係鐘意係自己同溫層圍爐,我諗就係依種學歷差異令到佢冇乜自我批判同埋接受唔同方面嘅意見既心態。堅持左好耐但係佢最後都係覺得價值觀不合所以分手
呢個年代低學歷=智障
勢均力敵
做社工啲人好撚假 煩撚到要問人依樣個樣 問撚完又解決唔到 淨係識8掛人咩事
其實好多黃絲都係呢種思維模式, 立場先行, 是非不分
笑咗 咩叫個別學系
成個business school 都係呢啲公司嘅target
再加一班engineering/science school 學生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞