介唔介意女朋友冇讀大學?

506 回覆
2398 Like 2387 Dislike
連登毒撚學咩人介意?諗吓自己月尾有冇錢食飯好過啦?成日FF
咁外國既大學又算係咩
ivies / oxbridge 都真係唔係有錢就入到
但好多英美澳加名校以香港人既實力,真係求其都入到
同過d外國畢業既人做野真心唔覺得能力/見識係有好唔同
佢哋唔係入唔到 佢哋係讀完HD之後冇再讀topup或者mu (佢哋入到的)
我亦都識有人係讀完中學就唔讀/冇讀
個個唔讀u都以為自己係Steve jobs/ Bill gates 㗎啦
你地開心咪得啦
知道希特拉係壞人已經好好
我見過有人唔識分希特拉同希拉里
睇吓你自己有冇條件揀囉
你揀人 人揀你架啫
女仔有能力個要求都會高咗
外在條件家庭條件經濟能力
無問題架
個問題係你覺得有問題咋嘛
大部分人覺得無問題

選擇喺你到啫
不過唔係幾知一日到黑淨係講大學嗰四年可以維繫到幾耐啫,總有一日會講完架
講學歷定外表都係唒氣性格先最重要
真...
出口成文都好多嘅

除非睇書同接收資訊個門檻係讀過大學先識啦
好多人focus係讀左大學見識係咪多左既依個point到
老實好多人讀大學咪40個courses,走堂、玩、拍拖
同埋唔同科見識已經好唔同,你唔會話一個讀醫既唔識工程野係冇見識架嘛
所以我又唔覺得見識上真係會有好唔同

我反而focus係點解升大學咁容易都做唔到
真係會對個個人既態度同埋能力有保留
的確有態度好能力高既人入唔到大學
但入到大學起碼認真看待過讀書,會自律下,會為自己著下想既機會
遇到依d人既機會明顯多過連大學都讀唔到既人
講緊香港入大學容易到傻,已經唔係話你要入三大(就算三大其實都係21、22分)

連咁簡單既事都做唔到
點放心同佢一齊建立未來,想有小朋友點放心佢跟一個讀唔成書既呀媽?
唔係相信一個唔會對自己負責、著想既人會係一個好既女朋友同呀媽下嘛
如果係已經勤力左但都入唔到大學既仲衰,依d就真係智力既問題
咁都要?
讀過大學既一樣有連菲比斯同畢菲特都撈亂
個個請唔通個個都想請咩
問題係唔想有咁大風險啊嘛
app就係速食
個logic就好似見工咁,見到你嘅經驗學歷技能 先有機會interview,唔啱就篩走

佢唔想唒時間認識你,淨係用學歷評估你智商所以咪咁囉
眼界決定高度
嗰條女考DSE姐 咪證明中學畢業真係唔掂囉
你係個啲會同女人講唔生仔將來會後悔個啲嚟
睇人

一百對就一百種生活
無得一概而論

一係就畀統計數字
要幾冇安全感先要靠學歷打飛機
仲話揀老婆 溝到女都偷笑啦
根本上你係咩圈子就會識咩人
自己冇眼光仲好意思話自己高學歷見識多d?
班毒撚上網識女見人靚少少都自動入伍啦
某程度上仲蠢過佢哋口中讀唔成書嘅mk妹
差唔多
做社工都有撚病
我表姐中五畢業就出嚟打工
6,7年前創業 月入80k
表姐夫大學畢業
月入40k左右
我表姐仲要外表唔差 以前已經好多人追
而家30中生咗一件仲keep得好好
姐夫以前都已經普通 而家中年大大個啤酒肚
呢啲情況都唔知邊個高攀邊個
當年結婚男方家長仲講埋出口話我表姐襯唔起佢寶貝仔
結果前排買樓三成首期都係我表姐出哂
不過追咗少少留言見到仲有啲小朋友係到討論緊冇上過莊會冇話題
都冇乜討論空間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞