介唔介意女朋友冇讀大學?

506 回覆
2398 Like 2387 Dislike
又完全唔同
不過出身係似既,只係細個時我d時間攞左去讀書,佢就攞左d時間去追星
政府請人
點解淨係請三大嘅人?
唔通政府啲人都唔明白高學歷≠有能力?
因為高學歷,起碼會佢嘅能力會有啲保障
高學歷證明,應徵者會自律,持之以恆,有耐性,綜合寫作分析能力有一定嘅基礎
所以呢一個係好重要嘅參考

公務員事務局唔係傻嘅

連登仔多啲睇吓新聞
成日都要整到自己眾人皆醉我獨醒
有冇讀大學只係門面學歷

兩個人嘅世界觀 視野 價值觀
係咪同步先係重點

所以有讀大學
都可以係垃圾港女無思考 唔關心社會
呢個可能係關個人事?
「成日用哲學書教嘅方法同人相處」
就咁睇呢句我相信個個人應該就真係睇書
而唔係睇完之後融會貫通咁係自己既思想
所以只係識得用書既方法 而唔係經過思考有自己既方法去做事
讀哲學又唔一定代表啲咩既 但做得社工就一定煩底
自己另一半又真係唔會將自己個套準則擺落人地個度
因為佢知咁樣係無意義
有啲時候佢都會執著啲細微位
例如做野個陣佢用完一樣野一定會擺番原位
如果見到同事用完冇擺好 佢會默默地執番啲野
簡單啲講佢就係一個對自己好有要求但唔會逼人同佢一樣既人
佢有句金句就係 如果呢個世界上個個人都一式一樣既話 咁會好無聊
唔係好大壓力
冇讀啲思想同行為成個師奶咁好撚難頂
又信埋啲咩陰謀論 老高
廿幾三十歲成個無知婦孺咁
的確,依家太容易讀大學,其實讀大學都唔代表有文化。但講緊咁容易讀既大學都有人讀唔到,讀唔到既人好大機會係有問題。
讀過大學同無讀都溝通都差好遠。

至少收入會唔同啲tim。
要求你要養佢/買嘢俾佢,嗰種精神壓力都幾難頂。

「幾時買俾我吖?」、「你睇吖邊個都有」、「唉吖邊個都有啦」

得罪講句,又或者係可能咁啱啦。個人經歷拍過無讀過大學/無再讀書嘅都有陣Mk 老泥妹味。做嘢又半途而廢又瀨,怨天怨地。不了
條女老豆老母會好介意個男係shitty仔

咁辛苦栽培個女讀名校 梗係唔想閒雜人等痴埋黎啦
通常同啲無腦蠢女人一齊嘅男人都係啲自卑廢男,要靠呢啲女人崇拜同仰視去攞滿足感
一係就個人本身都好撚蠢,所以要同啲再蠢啲嘅女人一齊先有被依靠嘅感覺
成班FD 都讀過大學咁濟
唯獨我冇
我就羨慕佢地搵得過多我
佢地就羨慕我有層樓渣手
JM9
你哋在留意吓乜嘢公司會去港大做recruitment talk
乜嘢公司會去City做recruitment talk

GS ?
BNP?
UBS ?
JPM ?
MS ?

留意吓呢五間公司究竟係咩大學做招聘就知道學歷仲唔重要
讀左大學唔等於有腦
驚第日結婚仆街啦 都唔知會唔會做埋戇鳩野無撚哂錢
價值觀同學歷冇咩直接關係
介唔介意係米名牌大學?介唔介意係米神科?
你計較得就總有野可以介意落去 最緊要相處舒服 價值觀相同
介唔介意係會隨時間而改變

一開始唔介意之後可能變到介意(因為溝通唔到,或者對方唔明白)
或者一開始介意之後發現原來佢冇讀大學淨係讀咗HD都可以咁有學識或者見識

或者一開始唔介意之後都唔介意因為佢冇讀大學但係讀咗HD
我依家返果份工,好多都係冇讀過大學既
冇讀果堆確實係半途而廢多,又懶又廢但係又想一步登天
蠢人=更接近動物,按本能行事,道德觀念特別薄弱,所以點解mk好多好濫,又行事衝動,佢地自己覺得無乜野,做過咩都會好快唔記得,如果基礎道德觀念都唔理解,無原則,咁品行都唔會好得去邊

係唔影響基本生活,但做配偶又係另外一回事

人地有學歷就唔可以同時個樣見得人

同樣地老婆冇學歷就一定要做濕鳩工?
香港地冇學歷嘅女仔好多都正常,

但絲打們搵男朋友,一定一定要有大學學歷
簡直差天共地絕對唔好單睇表面外表、談吐
屌揀錯
無讀大學=無腦
我都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞