廿年無砌過機,整咗個15000蚊打機list跪求賜教

399 回覆
9 Like 5 Dislike
差個月球?

其實vega 月底發佈,有機會重創N card 價錢,等得8月尾批

收左皮啦
可能根本砌唔埋或者張list唔work

我真心唔識,有無巴打指點吓?

我怕去到腦場俾人劏死

550W 火牛我驚唔夠力,你又k系CPU, 又Z270都係想超頻啦,咁又會用多d電,1080ti 又食電
而家d game好大食,harddisk又好平,買3-4TB
SSD 買MLC, TLC壽命好短, 256GB會唔夠用, 有錢可考慮買PCIE 的SSD, 讀寫過千MB

我怕去到腦場俾人劏死

550W 火牛我驚唔夠力,你又k系CPU, 又Z270都係想超頻啦,咁又會用多d電,1080ti 又食電
而家d game好大食,harddisk又好平,買3-4TB
SSD 買MLC, TLC壽命好短, 256GB會唔夠用, 有錢可考慮買PCIE 的SSD, 讀寫過千MB

唔好講乜牌子
M.2 的SATA 或者傳統有線的SATA有樽頸,550MB左右
M.2 行NVMe制式就輕鬆去到一二千MB

諗咗兩日,大概打算咁出手

最唔聽大家講係SSD打算用平嘢就算

13500左右

打算探埋太座口風,無乜死亡危機就出手

呢個list 先真

揀錯ram

12500左右

呢個list 先真

揀錯ram

12500左右

顯示卡上1080ti啦 您都唔差個小小錢

呢個list 先真

揀錯ram

12500左右

SSD 除左windows ,games亦都裝,唔去NVMe唔緊要,但TLC 係壽命好短,好快壞。

呢個list 先真

揀錯ram

12500左右

顯示卡上1080ti啦 您都唔差個小小錢

樣樣都上少少,加埋好多了

同埋U ram 都唔係最top,真係有必要買Ti?

呢個list 先真

揀錯ram

12500左右

SSD 除左windows ,games亦都裝,唔去NVMe唔緊要,但TLC 係壽命好短,好快壞。

一係我攞返PS4 Pro 我換咗隻2TB SSD入去

呢個list 先真

揀錯ram

12500左右

一係我攞返PS4 Pro 我換咗隻2TB SSD入去

如果你慳慳地覺得夠用,240GB/256GB 的MLC flash SSD都係七八百,你唔會差呢兩舊水
石屎板
睇下你咩mon 先再揀顯示卡
純粹好奇問句,樓豬幾多歲?

三十幾歲,超過廿年無玩電腦game

對上廿年都貪方便打console

記憶中以前用電腦玩的遊戲係half life 2, Doom, PES 6 個d年代

https://m.youtube.com/watch?v=cLj0kDHl-_I
如果你主要打機,我都係建議買i7-7700
你自已睇youtube
睇下你咩mon 先再揀顯示卡

實不相暪,我打算插電視

記憶中以前用電腦玩的遊戲係half life 2, Doom, PES 6 個d年代

https://m.youtube.com/watch?v=cLj0kDHl-_I
你自已睇youtube

上面又話打機買AMD

咁又萬三
朋友叫我唔好買OEM WINDOWS

你自已睇youtube

上面又話打機買AMD

長期黎講係amd抵玩...

我怕去到腦場俾人劏死

唔好講乜牌子
M.2 的SATA 或者傳統有線的SATA有樽頸,550MB左右
M.2 行NVMe制式就輕鬆去到一二千MB

4k讀寫速度先係重點
你呢個筆直
火牛建議買好d
搵悠二搞,唔使自己煩/被人水

係既,上網買條 key 幾十蚊有交易

佢叫我買盒裝,貴幾舊水咁

你得罪左佢?
盒裝價夠你買十條oem

你得罪左佢?
盒裝價夠你買十條oem

老正盒裝唔好咩?

OEM剷完機係咪無晒?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞