廿年無砌過機,整咗個15000蚊打機list跪求賜教

399 回覆
9 Like 5 Dislike
反而想講吓,我又唔覺60fps 同30fps差好遠

不過或者搵日我打吓PS4 pro 可能會屌出聲

你個moon幾hz?

都話插電視囉

想買4K電視,但本身部full hd 仲太健康,仲有好長保養

完全諗唔到方法點換電視

另外買mon即係要搵過位放電腦同mon

有老婆有小朋友的我⋯

葉師傅,唔係咁易架

冇追po sor

唔緊要

無情白事一抬部皮幾的電腦返屋企太座都無詐型都算係咁了

電視同mon暫時唔諗住了

都唔知邊條戇星買部五年保養的full HD 電視

依家兩年半都未夠,又無屋企人接手移走佢
巴打 我想砌部新機主要用autocad, solidwork, 同埋想打下機LOL, 試下玩PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUNDS
上網睇左陣 話好似用Quadro果類卡好? 但係用返正常1060/1070果d應該都冇問題?
同埋CPU洗唔洗一定要intel i7? 追post話r7 1700性價比高d

筆直8K淨機 唔該各位巴打

http://yujihw.com/edu/prographics

直接用打機卡無乜分別
不過professional usage最好用返n卡
利申:陳年i7 2600+6850照玩autocad/solidwork,有時玩ansys做cfd,輕鬆
我用gigabyte 個easytune 超咗條ram

2133上咗2400

依家試吓benchmark 有無改善

好在買咗張技嘉可以就超頻
我用gigabyte 個easytune 超咗條ram

2133上咗2400

依家試吓benchmark 有無改善

好在買咗張技嘉可以就超頻

想問吓喺easytune話上咗2400

但其他testing 都keep 住2133

係咪即係谷唔起?
不過我順手張粒u谷上3.8Ghz

燒咗換1800x

我諗我成功超咗條ram

我諗我成功超咗條ram

同埋想問條ram model 係2400點解會run 2133呢?

燒咗換1800x

第一代不要太多手
畢竟是試水 (真正要等zen2)

燒咗換1800x

第一代不要太多手

其實打機買ryzen係咪柒咗呢?

就咁計打機ryzen 成個系統都比唔上7700k

估計係大部份遊戲都用唔到咁多核

會唔會好快就俾粒1700 bottleneck咗張1080呢
想問吓如何我買多兩條3000mhz 的ram插晒入底板會有咩效果?

燒咗換1800x

第一代不要太多手

其實打機買ryzen係咪柒咗呢?

就咁計打機ryzen 成個系統都比唔上7700k

估計係大部份遊戲都用唔到咁多核

會唔會好快就俾粒1700 bottleneck咗張1080呢

打機 ryzen fps比 Intel弱 10%左右 ( 畢竟第一代zen ipc 比Intel 7代 差2代 )
遊戲開發商開始做野了 Intel 8代上6核 amd會受益

Cpu 由3.0 oc 到3.7

ram 由2133 oc 到2394

張1080都oc 咗200mhz

我全部用stock cooler會唔會好快燒機?

不會

不會

1700過3.8或以上 功耗會上升
ram 本身 2400應該可再上2944

不會

頭先試咗兩嘢witcher,再試兩嘢project cars 再試兩嘢crysis 3

afterburner睇返粒cpu熱到去74度

我都係唔敢超gpu了

不會

頭先試咗兩嘢witcher,再試兩嘢project cars 再試兩嘢crysis 3

我都係唔敢超gpu了

1080本身好高頻下 不用 oc
反而 ram 有$$$要換下

不會

我都係唔敢超gpu了

1080本身好高頻下 不用 oc
反而 ram 有$$$要換下

但我睇過ram speed 對gaming performance 唔係好大impact咋喎

同埋我oc 完張1080 跑benchmarks 明顯好咗好多
頭先再去afterburner set fan speed

依家超gpu都ok

依家超gpu都ok

ram speed 上到2944用2400 or 2666 fps 己經好大分
如果好彩買 c14買到 Samsung b die 上 3200冇問題

依家超gpu都ok

ram speed 上到2944用2400 or 2666 fps 己經好大分
如果好彩買 c14買到 Samsung b die 上 3200冇問題

ram咁扯咁盡了

依家個performance 我覺得好滿意了
田中月山返嚟第一日就推咗入電視櫃

尋晚先第一次喺個窗口裝吓部機係點樣

我覺得好好J
通風真係一般,唔開冷氣唔敢打機
做乜推返上嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞