廿年無砌過機,整咗個15000蚊打機list跪求賜教

399 回覆
9 Like 5 Dislike
白痴一問:

無線keyboard點按住delete 入bios?

一開機就著啦喎,你入到windows至用到?
白痴一問:

唔知

應該得掛

妓加

CPU Core ratio : 37
CPU Core Voltage : 1.27

https://view.joomag.com/gigabyte-am4-overclocking-guide/0517370001491902144?short

係咪好似佢咁講

開機前按住delete入bios settings

改core ratio 同 voltage 就ok?

yes

咁講法即係一分鐘的事?

現家微超頻係好容易既事
咁多一鍵超頻
但如果要深入就難好多
始終係發燒友野黎

依家就依家,現在就現在,乜鳩嘢現家
仲有微你老母,小超就小超啦

再怕見人打呢家

都唔知佢鄉音重定痴脷筋

微超我都可以當係蝗語
“現家”有咩問題
but 我之後會小心啲

https://view.joomag.com/gigabyte-am4-overclocking-guide/0517370001491902144?short

係咪好似佢咁講

yes

咁講法即係一分鐘的事?

現家微超頻係好容易既事
咁多一鍵超頻
但如果要深入就難好多
始終係發燒友野黎

再怕見人打呢家

都唔知佢鄉音重定痴脷筋

微超我都可以當係蝗語
“現家”有咩問題
but 我之後會小心啲

非常好奇想知,點解有宜家/依家/而家 唔用,無啦啦會走咗個「現家」出嚟? 想將書面語同粵語結合?

係咪好似佢咁講

yes

咁講法即係一分鐘的事?

現家微超頻係好容易既事
咁多一鍵超頻
但如果要深入就難好多
始終係發燒友野黎

再怕見人打呢家

都唔知佢鄉音重定痴脷筋

微超我都可以當係蝗語
“現家”有咩問題
but 我之後會小心啲

非常好奇想知,點解有宜家/依家/而家 唔用,無啦啦會走咗個「現家」出嚟? 想將書面語同粵語結合?

應該係,除非唔係
多謝推post

想問吓oc 條 ram都係咁易?
仲細咩,砌機多數係中學生無錢的玩意, 一係就專家級睇廠機唔上眼要自己砌極限機或者仲意挑戰超頻的專利。

你都識講啦, 人大左無時間, 咁就去左用金錢換時間的階段啦, 三十幾大莫講萬五, 三萬買都應付有餘,你乜都唔識, 倒不如出打機專用的廠機唔駛煩,乜野都配好比你,散熱又攪好晒, 好過你上黎問, 都唔知班友識唔識啦。

有時間陪下家人,玩下車,好過係屋企試driver , 試穩定性啦

你自己唔識電腦又咪去買囉 但我話你知自己砌一定係最好 你冇要求唔代表人地冇要求
btw砌機多數係中學生無錢的玩意? 你比十萬我一樣可以用盡比你睇
你呢段野真係好井底
多謝推post

難好多,上到3200嘅話真心覺得你要劏雞還神,2933都ok,最壞打算係上得2666。
多謝推post

難好多,上到3200嘅話真心覺得你要劏雞還神,2933都ok,最壞打算係上得2666。

咁唔整了

遲吓屎忽痕再換ram先算
白痴一問:

唔知

應該得掛

同你一樣spec,一開機冇文字,之後狂禁 del之後乜都無顯示,之後Force close左
白痴一問:

唔知

應該得掛

同你一樣spec,一開機冇文字,之後狂禁 del之後乜都無顯示,之後Force close左

求教
入到呢度唔識整
成功上咗3.7Ghz

依家跑吓分先
仲細咩,砌機多數係中學生無錢的玩意, 一係就專家級睇廠機唔上眼要自己砌極限機或者仲意挑戰超頻的專利。

你都識講啦, 人大左無時間, 咁就去左用金錢換時間的階段啦, 三十幾大莫講萬五, 三萬買都應付有餘,你乜都唔識, 倒不如出打機專用的廠機唔駛煩,乜野都配好比你,散熱又攪好晒, 好過你上黎問, 都唔知班友識唔識啦。

有時間陪下家人,玩下車,好過係屋企試driver , 試穩定性啦

你自己唔識電腦又咪去買囉 但我話你知自己砌一定係最好 你冇要求唔代表人地冇要求
btw砌機多數係中學生無錢的玩意? 你比十萬我一樣可以用盡比你睇
你呢段野真係好井底

好同意,我其實想駁佢但一時諗唔到點講
仲有,鍾意砌custom loop,鍾意搞RGB LED嘅,一定要自己砌

廠機D打機LIST, 萬幾蚊都仲用緊1070喎
有錢真係要咁樣晒?
成功上咗3.7Ghz

依家跑吓分先

加咗幾多電壓?
成功上咗3.7Ghz

依家跑吓分先

加咗幾多電壓?

0.102
奇怪頭先跑個分差唔多
開到機係第一步咋,要燒下部機先知d電壓得唔得
7700k狗也不屌

咁應該買乜?

你唔超頻可以唔理
但你超既話唔建議買7700k

唔超頻買K嚟托?
成功上咗3.7Ghz

依家跑吓分先

加咗幾多電壓?

0.102

姐係幾多V?開cpu-z睇下
成功上咗3.7Ghz

依家跑吓分先

加咗幾多電壓?

0.102

尋晚太夜瞓,今晚無力整了
剛剛先知開vsync 會限咗60fps
成功上咗3.7Ghz

依家跑吓分先

加咗幾多電壓?

0.102

尋晚太夜瞓,今晚無力整了

要先過壓力測試
cpuz 睇下電壓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞