廿年無砌過機,整咗個15000蚊打機list跪求賜教

399 回覆
9 Like 5 Dislike
頭先無開冷氣玩咗陣 witcher 3

cpu 升到68-70度

我要唔要加d咩幫部機降溫?

散熱器有冇壓食? (正常打機55-60左右)
機箱加把好D既扇吹 推薦貓山鹰新出既産品

其實開冷氣大唔大分別?

一般我都開冷氣的

咩係貓山鷹呢?

打錯左
應該是貓頭鷹 noctua am4 series

睇落唔似自己裝到喎

如果温度繼續保持70度 要搞下機箱散熱,加把扇加強散熱
或者你中左六合彩砌到體質差的 cpu
這就冇辦法了

問題應該是機箱風扇散熱效果不佳,導致熱散不出去
正常1700oc3.7
待機40度左右
打機就60到65度(夏天)
冬天就預降到55度

其實開冷氣大唔大分別?

一般我都開冷氣的

咩係貓山鷹呢?

打錯左

睇落唔似自己裝到喎

這就冇辦法了

今晚玩witcher crysis 3 bioshock infinite 玩咗兩三個鐘

開住冷氣玩,cpu gpu 都唔過50度

夏天唔開冷氣打機似乎對部機太嚴苛
Forza 6 無error 無message 跳返出win 10係咪不意外?

win10 D bug 有時好奇怪下
自己用自己知

可能係按到輸入法 shift

唔似係按到乜制

我用手制玩的

不過我見網上好多人都話load 入去event 時係好易跳返出windows,而又完全無error message

我見d人試過唔同方法都話解決唔到,之後就放棄咗

好在隻嘢唔駛錢,唔係真係揼春

Forza彈game好正常,係隻game問題,唔關配置事

btw, Forza Horizon 3最食資源係衝浪者天堂嗰頭,好多人都keep唔到60,不過demo好似去唔到

所以我delete晒forza 6 同horizon 3 demo

晒我時間, 好在唔駛錢

反而今日入咗crysis 3

呢隻嘢開盡仲chur 過witcher 3

第一樣頂唔到佢個8x MSAA

開4 x SMAA算

all max 行1080p 有d位長期得60左右

其實開冷氣大唔大分別?

一般我都開冷氣的

咩係貓山鷹呢?

打錯左

睇落唔似自己裝到喎

這就冇辦法了

正常1700oc3.7
待機40度左右
冬天就預降到55度

我係chur完粒u先去睇溫度

待機都70的話我可以問定你哋換1700x定1800x好
Forza 6 無error 無message 跳返出win 10係咪不意外?

自己用自己知

唔似係按到乜制

我用手制玩的

不過我見網上好多人都話load 入去event 時係好易跳返出windows,而又完全無error message

btw, Forza Horizon 3最食資源係衝浪者天堂嗰頭,好多人都keep唔到60,不過demo好似去唔到

所以我delete晒forza 6 同horizon 3 demo

晒我時間, 好在唔駛錢

開4 x SMAA算

Forza Motorsport 6嘅win10閹割版嚟,車又少賽道又少,又冇得online鬥車
等9月新一代FM7好過

槍game嘅話battlefield 1試咗未,又係另一隻試機game

自己用自己知

唔似係按到乜制

我用手制玩的

晒我時間, 好在唔駛錢

開4 x SMAA算

Forza Motorsport 6嘅win10閹割版嚟,車又少賽道又少,又冇得online鬥車
等9月新一代FM7好過

槍game嘅話battlefield 1試咗未,又係另一隻試機game

forza 6 free 嘛

剛買咗project cars 頂癮

BF1想試但我唔打對戰

其實開冷氣大唔大分別?

一般我都開冷氣的

咩係貓山鷹呢?

打錯左

睇落唔似自己裝到喎

這就冇辦法了

正常1700oc3.7
待機40度左右
冬天就預降到55度

等 Zen+ 再換
到時2700應該提升頻率了
隻project cars仲大食過forza 6

full hd 開晒所有嘢keep 唔到60 fps

我仲要未試落雨
隻project cars仲大食過forza 6

full hd 開晒所有嘢keep 唔到60 fps

我仲要未試落雨

冇計 有D遊戲食 Intel 高頻加單核性能

我唔認為GTX 1080會好過titan

我玩個陣average應該都高,目標周時過70,80

不過heavy load時會drop到得53 fps左右
1080p, 大部份Ultra的前題下

20架車落雷雨

多車時會去到47fps

我係咪要換1080TI

其實開冷氣大唔大分別?

一般我都開冷氣的

咩係貓山鷹呢?

打錯左

睇落唔似自己裝到喎

這就冇辦法了

正常1700oc3.7
待機40度左右
冬天就預降到55度

等 Zen+ 再換

下次都係咪慳幾千銀

一嘢推晒上intel 同TI

其實開冷氣大唔大分別?

一般我都開冷氣的

咩係貓山鷹呢?

打錯左

睇落唔似自己裝到喎

這就冇辦法了

正常1700oc3.7
待機40度左右
冬天就預降到55度

等 Zen+ 再換

下次都係咪慳幾千銀

正常等到7nm Zen2先換
果種爽快D 全核上5g

其實開冷氣大唔大分別?

一般我都開冷氣的

咩係貓山鷹呢?

打錯左

睇落唔似自己裝到喎

這就冇辦法了

正常1700oc3.7
待機40度左右
冬天就預降到55度

等 Zen+ 再換

下次都係咪慳幾千銀

又不用換老母板
慳左老母板錢

睇落唔似自己裝到喎

這就冇辦法了

正常1700oc3.7
待機40度左右
冬天就預降到55度

等 Zen+ 再換

下次都係咪慳幾千銀

又不用換老母板
慳左老母板錢

咪玩啦,係升就唔慳老母板啦

睇落唔似自己裝到喎

這就冇辦法了

正常1700oc3.7
待機40度左右
冬天就預降到55度

等 Zen+ 再換

下次都係咪慳幾千銀

又不用換老母板
慳左老母板錢

咪玩啦,係升就唔慳老母板啦

之後你要 Intel CPU要等10nm為好 八代 coffee lake只是擠牙膏
反而 amd果邊我會期待佢7nm
總算tune 好隻Project Cars

Car details ultra

reflection ultra

environment map ultra

其他合理地揀high 或者 normal

陽光賽道多車時都keep到60fps,有時上到80,110

雷雨賽道多車時都有四十中至尾fps, 車少時上得返六七十
玩咗個幾星期電腦game

發覺tune settings 其實都係樂趣嚟

家用機大體上定好晒,整好係點你都要食

雖然花時間,不過都幾有樂趣
反而想講吓,我又唔覺60fps 同30fps差好遠

不過或者搵日我打吓PS4 pro 可能會屌出聲
巴打 我想砌部新機主要用autocad, solidwork, 同埋想打下機LOL, 試下玩PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUNDS
上網睇左陣 話好似用Quadro果類卡好? 但係用返正常1060/1070果d應該都冇問題?
同埋CPU洗唔洗一定要intel i7? 追post話r7 1700性價比高d

筆直8K淨機 唔該各位巴打

http://yujihw.com/edu/prographics

你個moon幾hz?

你個moon幾hz?

都話插電視囉

想買4K電視,但本身部full hd 仲太健康,仲有好長保養

完全諗唔到方法點換電視

另外買mon即係要搵過位放電腦同mon

有老婆有小朋友的我⋯

葉師傅,唔係咁易架

你個moon幾hz?

都話插電視囉

想買4K電視,但本身部full hd 仲太健康,仲有好長保養

完全諗唔到方法點換電視

另外買mon即係要搵過位放電腦同mon

有老婆有小朋友的我⋯

葉師傅,唔係咁易架

冇追po sor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞