廿年無砌過機,整咗個15000蚊打機list跪求賜教

399 回覆
9 Like 5 Dislike

咁係咪算成功超咗?

有無人可以comment吓?

我覺得好似其實唔駛加咁多Voltage都可以上到3.7Ghz

過左壓力測試(燒機)?

過到test可以試下將Voltage降到1.24v,LLC set LV1。

請問咩係Load line calibration?

我OC只係入咗bios 改咗兩粒數

LLC要點改?

其他勿動

我真係識條鐵

太複雜都係無本事整
想問吓成日玩完game 出返windows 就freeze 咗黑晒

咩制都無反應

得返hard reset 呢招

有可能係咩事呢?
拍吓enter 佢又同我入咗第二隻game 咁應該唔喺hang機,而係display唔到desktop?
1700 default唔係都3.7ghz咩? 新手唔識

base 係3.0

turbo係3.7 (單core)

oc係全推base 3.7

有錯請屌

base 係3.0

有錯請屌

1700: 全上3.7sweet point

base 係3.0

有錯請屌

1700: 全上3.7sweet point

我見人玩最高4.0

4.2上到但唔穩定
Forza Horizon 3 demo 長時間過90-100 fps

drop極都有70-80

忽然對部機好有信心
Forza Horizon 3 demo 長時間過90-100 fps

drop極都有70-80

忽然對部機好有信心

1080p v sync off

all max

base 係3.0

有錯請屌

咁如果手動oc左全core 3.7
佢仲會唔會自動turbo再上?

base 係3.0

有錯請屌

應該cap咗3.7掛?

再上都無得幾多升啦

base 係3.0

有錯請屌

唔會
拍吓enter 佢又同我入咗第二隻game 咁應該唔喺hang機,而係display唔到desktop?

https://lihkg.com/thread/331916/page/2?ref=android

https://lihkg.com/thread/331916/page/2?ref=android

謝謝
Forza 6 無error 無message 跳返出win 10係咪不意外?
Forza 6 無error 無message 跳返出win 10係咪不意外?

win10 D bug 有時好奇怪下
自己用自己知

自己用自己知

可能係按到輸入法 shift

自己用自己知

唔似係按到乜制

我用手制玩的

不過我見網上好多人都話load 入去event 時係好易跳返出windows,而又完全無error message

我見d人試過唔同方法都話解決唔到,之後就放棄咗

好在隻嘢唔駛錢,唔係真係揼春
頭先無開冷氣玩咗陣 witcher 3

cpu 升到68-70度

我要唔要加d咩幫部機降溫?

散熱器有冇壓食? (正常打機55-60左右)
機箱加把好D既扇吹 推薦貓山鹰新出既産品

其實開冷氣大唔大分別?

一般我都開冷氣的

咩係貓山鷹呢?

其實開冷氣大唔大分別?

一般我都開冷氣的

咩係貓山鷹呢?

打錯左
應該是貓頭鷹 noctua am4 series

其實開冷氣大唔大分別?

一般我都開冷氣的

咩係貓山鷹呢?

打錯左

睇落唔似自己裝到喎

其實開冷氣大唔大分別?

一般我都開冷氣的

咩係貓山鷹呢?

打錯左

睇落唔似自己裝到喎

如果温度繼續保持70度 要搞下機箱散熱,加把扇加強散熱
或者你中左六合彩砌到體質差的 cpu
這就冇辦法了

自己用自己知

唔似係按到乜制

我用手制玩的

不過我見網上好多人都話load 入去event 時係好易跳返出windows,而又完全無error message

我見d人試過唔同方法都話解決唔到,之後就放棄咗

好在隻嘢唔駛錢,唔係真係揼春

Forza彈game好正常,係隻game問題,唔關配置事

btw, Forza Horizon 3最食資源係衝浪者天堂嗰頭,好多人都keep唔到60,不過demo好似去唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞