廿年無砌過機,整咗個15000蚊打機list跪求賜教

399 回覆
9 Like 5 Dislike
朋友叫我唔好買OEM WINDOWS

係既,上網買條 key 幾十蚊有交易

佢叫我買盒裝,貴幾舊水咁

你得罪左佢?
盒裝價夠你買十條oem

老正盒裝唔好咩?

OEM剷完機係咪無晒?

買oem啦$1000有找
[quote][quote]

你得罪左佢?
盒裝價夠你買十條oem

老正盒裝唔好咩?

OEM剷完機係咪無晒?

光碟盒裝唔係平幾舊咩
點解變左費幾舊
but 買oem其實都係正版黎
不過有機會被人封咁解

你得罪左佢?
盒裝價夠你買十條oem

老正盒裝唔好咩?

OEM剷完機係咪無晒?

光碟盒裝唔係平幾舊咩
點解變左費幾舊
but 買key其實都係正版黎
不過有機會被人封咁解

咁又萬三

呢個USB版windows 係咪好穩陣?

home版有無再分32bit 定64bit?

我想落order了

你得罪左佢?
盒裝價夠你買十條oem

老正盒裝唔好咩?

OEM剷完機係咪無晒?

光碟盒裝唔係平幾舊咩
點解變左費幾舊
but 買key其實都係正版黎
不過有機會被人封咁解

可以Google下德國Window oem
德國好似係合法買賣2手oem
不過一出國外就淨係可以用一次
正常唔換cpu底板唔會話重裝唔到

咁又萬三

我想落order了

如果要買home盒裝可以去jumbo買水貨
950蚊

咁又萬三

我想落order了

950蚊

terminal砌埋送上門,我覺得我應該忍唔住了
仲細咩,砌機多數係中學生無錢的玩意, 一係就專家級睇廠機唔上眼要自己砌極限機或者仲意挑戰超頻的專利。

你都識講啦, 人大左無時間, 咁就去左用金錢換時間的階段啦, 三十幾大莫講萬五, 三萬買都應付有餘,你乜都唔識, 倒不如出打機專用的廠機唔駛煩,乜野都配好比你,散熱又攪好晒, 好過你上黎問, 都唔知班友識唔識啦。

有時間陪下家人,玩下車,好過係屋企試driver , 試穩定性啦

咁又萬三

我想落order了

950蚊

terminal砌埋送上門,我覺得我應該忍唔住了

t 記貴咁多
係上網買都幫襯悠二
仲細咩,砌機多數係中學生無錢的玩意, 一係就專家級睇廠機唔上眼要自己砌極限機或者仲意挑戰超頻的專利。

你都識講啦, 人大左無時間, 咁就去左用金錢換時間的階段啦, 三十幾大莫講萬五, 三萬買都應付有餘,你乜都唔識, 倒不如出打機專用的廠機唔駛煩,乜野都配好比你,散熱又攪好晒, 好過你上黎問, 都唔知班友識唔識啦。

有時間陪下家人,玩下車,好過係屋企試driver , 試穩定性啦

dell 香港食水太深,美國個邊抵好多

雖則想一嘢訂dell 唔駛煩,但我又覺得佢太搵笨柒

依家都㨂到七七八八,等埋個fd覆就可以place order

嗱,呢排我無買耳機同DAP呀

唔使咁敏感,不過有無亂買game呀

game 就幾時都亂買架啦,switch,ps4 咁

但買game幾舊水呢d小意思
想問吓打機係咪用唔到32gb ram?

砌機又好廠機又好,我見上到兩三萬都係無乜機用32gb ram

game 就幾時都亂買架啦,switch,ps4 咁

但買game幾舊水呢d小意思

買買下就唔止啦
火牛唔建議用antec , 早兩年epc 個邊好多人話要拎去altech 個邊整.... 我個人就用緊兩隻FSP 都冇事, CM / corsair 我覺得都ok, 同埋你要推ryzen +1080 就買夠650/700w 會比較好喇, 550 w 真係有d 忟
HDD 用1T 唔夠喇, 你反正都要裝game 同其他野, 直接要隻3T / 4T 都唔使過千, 同埋用toshiba / seagate 仲好, 六年前有個fd 隻WD blue 直接死晌我面前.... 咩相都冇晒, 當年offline backup 都好重要
火牛唔建議用antec , 早兩年epc 個邊好多人話要拎去altech 個邊整.... 我個人就用緊兩隻FSP 都冇事, CM / corsair 我覺得都ok, 同埋你要推ryzen +1080 就買夠650/700w 會比較好喇, 550 w 真係有d 忟
HDD 用1T 唔夠喇, 你反正都要裝game 同其他野, 直接要隻3T / 4T 都唔使過千, 同埋用toshiba / seagate 仲好, 六年前有個fd 隻WD blue 直接死晌我面前.... 咩相都冇晒, 當年offline backup 都好重要

火牛唔係睇牌子

係睇oem 同型號
cm/corsair一樣有靚牛同垃圾牛
樓豬可以買埋OEM key,唔好聽樓上班友講買德國oem,oem key本身係要跟機買,完全適用你家下嘅情況,德國oem隨時俾人bam咗都唔知咩事,至於oem同retail版嘅分別就係前者啟用之後係跟底版,一換底板就要再買新key啟用,後者就係同一部PC啟用N次,換底板都可以用得返,有多啲筆直就買retail版。

樓豬你唔識oc,就要學,再唔係就真心買返7700算,條ram唔自己超返上去,會長行2133,對ryzen嚟講效能上會有唔少影響,尤其打機方面可能會冇左1xfps...。
樓豬可以買埋OEM key,唔好聽樓上班友講買德國oem,oem key本身係要跟機買,完全適用你家下嘅情況,德國oem隨時俾人bam咗都唔知咩事,至於oem同retail版嘅分別就係前者啟用之後係跟底版,一換底板就要再買新key啟用,後者就係同一部PC啟用N次,換底板都可以用得返,有多啲筆直就買retail版。

樓豬你唔識oc,就要學,再唔係就真心買返7700算,條ram唔自己超返上去,會長行2133,對ryzen嚟講效能上會有唔少影響,尤其打機方面可能會冇左1xfps...。

我諗要學超都唔難掛⋯

或者咁問,我買返嚟個spec應該輕鬆1080p 行60fps以上

我諗我一時三刻都未有上4k的需要
又係你呀巴打,之前係舊登賣過 PSVR 俾你

擔心裝 windows / driver 果 d 問題既話搵 T 記 / 悠二店啦。幫你砌好裝好走埋線,送貨上門即插即用

T記係咪terminal?

話時話套VR買完之後,掃咗一大堆game

o但基本上封印多過玩

係呀,雖然細你幾歲,但係絕對明白人大左只係儲 game 唔係玩 game

上年我都同你一樣砌左部皮幾野既電腦,相信你都係開頭 J 幾個月就擺係度。但係唔砌就唔安樂

係呀,駛少少錢氹吓自己開心

我朋友叫我唔好買,話我根本無時間玩

+1 不過砌部靚D既機都好
打機畫面靚 又順 做其他野又快 仲襟用D (散熱性能勁d)
好過砌部平既 幾年貨仔 過多1年出D新game都已經玩唔到
有錢真好
又係你呀巴打,之前係舊登賣過 PSVR 俾你

擔心裝 windows / driver 果 d 問題既話搵 T 記 / 悠二店啦。幫你砌好裝好走埋線,送貨上門即插即用

T記係咪terminal?

話時話套VR買完之後,掃咗一大堆game

o但基本上封印多過玩

係呀,雖然細你幾歲,但係絕對明白人大左只係儲 game 唔係玩 game

上年我都同你一樣砌左部皮幾野既電腦,相信你都係開頭 J 幾個月就擺係度。但係唔砌就唔安樂

係呀,駛少少錢氹吓自己開心

我朋友叫我唔好買,話我根本無時間玩

+1 不過砌部靚D既機都好
打機畫面靚 又順 做其他野又快 仲襟用D (散熱性能勁d)
好過砌部平既 幾年貨仔 過多1年出D新game都已經玩唔到

我都係想兩年內唔駛換嘢都玩到大作

最怕要關呢關路先勉強玩到
其實玩full hd 的話係咪1070已經夠晒?

買張1080的話係咪ready打4k?

朋友話張1080係殺雞用牛刀

同埋我打算打橫放部機,咁有無問題呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞