日本旅行信用卡

1001 回覆
8 Like 153 Dislike
實測shopping 食野8,9 成識用銀聯
以前撳開日本7仔atm
hsbc收110yen
citi係咪唔收手續費?
冇用開唔肯定
字面睇係幾屈
2% rebate - 0% fee + >0.63% FX spread
(因為銀行 rate 理論上點都好過信用卡)
起碼 2.63% 回贈
前提係要有 Citi 戶口
citi plus兌yen 直接碌yen
debit card rebate少撚到得0.4citi做promo都叫好啲有2%

冇錯,rate浮動credit card遲一日就有差距
但我用例子答你
我用hsbc vs賞世界+食promo=5.6%
個日響加拿大碌,5.71 銀行收我5.84
扣完回贈我係比緊5.51
姐係話,回贈夠高匯率波動既allowance就越大

依家匯率keep住跌,唱定入debit card真係唔會抵過credit card
反正高回贈既credit card點都抵過actual rate
見你第一個留言又咁多人負評你幫你兜兜
如果純粹睇「外匯匯率」 銀聯一定最差
(詳情自己上TTRATE/同時用兩張卡買嘢比較即時匯率)
但如果計埋正常海外消費手續費
(銀聯一般0% Visa MC一般1.95%)
喺月結單顯示嘅「最終匯率」一般係銀聯最靚
詳情請參考 #107
以後碌卡啦反正外國比卡多過比cash
同埋我最怕比cash因為唔熟啲錢
數coins慢到
不過都要留返少少cash旁身
所以結論係安信 earnmore係綜合黎講最好,不過都知好多連登仔唔會用
Hsbc藍色嗰張?
我Citi, 病貓唔清楚
不過應該都係master嚟
學生嘅話係咪用hsbc one master debit最好?
好過兌現金?thank you
實際去過,係唔俾入㗎

超樣衰
嚟緊點都轉番VS做旅行卡,座底3.6%
爬文
有錯請請教 銀聯同master相差無實際咁多?
as of 17/11
union pay 5.64278
master 5.64356
實差0.15%左右only? (有無計漏野)
申請唔到信用卡嘅話 可以咁講
你兌完拎現金出嚟
同 用Debit Card戶口啲錢其實一樣
但賺多 0.4%回贈
多謝巴打提醒
(但按你幅圖就直情銀聯匯率好啲)
我0.6%左右嘅分別係疫情前自己做嘅比較
而家原來真係冇咁多分別 但都係銀率差啲
Visa唔同時間唔好比較
但見到MasterCard都係平銀聯大概0.15%左右

照咁計
1. Aeon WakuWaku MasterCard 2.15%
2. PrimeCredit EarnMore UnionPay 2%
3. SC SmartCard Visa 0.71%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞