日本旅行信用卡

1001 回覆
8 Like 153 Dislike
想問下點樣升做premium
hsbc 張visa signature 仲有無用? 以前係有basic 2.x% 回贈
本身都已經係premium

但只限入日本機場既濕鳩 lounge
JCB 間間都一定碌到
Smart card免2% charge再rebate 0.55%
想請教下個上限要喺邊check…Reward+個禮遇淨係見到簽夠5000…
外匯差距
舉例銀聯個RATE呢刻計你5.60
原來MasterCard 大概只計你5.57
咁你經MasterCard買嘢就平咗啲
所以純粹睇匯率 銀率其實係最差
咁上面話銀聯仲低過銀行個TT rate係咪喺度鳩吹?
愛國不愛黨
中華文化都有好嘢
恐共即愛國
見你咁客氣破例教你點搵
其實要自己睇T&C反推返個消費上限
$300 / 2.4% = $12,500 每季
同 RedCard 每月消費上限一樣
但呢個推廣係每季

A single registration will enrol you in all four phases of the promotional period. Accumulate eligible transactions of HK$5,000 or above in each phase, and earn a maximum of $300 RewardCash, which comes to a total of $1,200 RewardCash across four phases.
有, 你連最紅自主勁有用
要視乎「低過」嘅定義係咩
簡單啲講「好」同「差」嘅話
銀行個FX TT rate應該係最好
跟住先到信用卡
再到銀行嘅FX cash rate
所以而家去銀行大多數叫你先兌換落外幣戶口再拎外幣現金
而唔係慳一個程序直接拎外幣現金
Citi 咪得囉戇鳩
當地ATM港幣轉JPY真係最搵笨
我唔知點解有fd要堅持咁做
Citi Global Wallet 點睇?
免手續費+2%rebate
用debit card直接外幣戶口扣數
wewa算唔算係安信?
好 唔該哂巴打 學到嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞