日本旅行信用卡

1001 回覆
8 Like 153 Dislike
師兄好似好有心得

但係我試過要手機SMS驗證碼認證?
但係日本收唔到SMS
我收到sms
成功左一次

第二次又要入card,直接比cash

第三次試大陸版'直接ok
但係問題係我喺日本收唔到SMS
有試過入咗信用卡 但話餘額不足
個間舖冇開海外card
如果唔係佢scan你,我都係建議比cash
但嗰間係donki黎
咁係邊張
Citi rewards銀聯係日本用o唔ok?
citi goble先回3%(銀行提款咭嗰張藍色)
我明天走
以下自己睇
Alipay@jd card 4-0.1%/一年14.2萬(香港一樣可以4%)

aeon/東亞 jcb 10%/5萬yen(回5000yen)

aeon waku 計月結單週期,番單日計
online 6-1%/$5000
walk in 3-1%/$10000
兩個share $300

2/10之前,有$6000一個月回$200/120
另外日本
aeon prem 銀聯 8%/$2000/$200
aeon prem visa黑卡/6-1%/$3333/200
aeon 銀聯 6%/$3333/$200
aeon 紫色 4-1%/$5000$200
計番單日,應該簽唔切

chill card 5-1.95%/$3260/$150(可以用嚟玩applepay西瓜)

citi goble(提款咭嗰張) 3%/$8333/$250
需要登記

中信 moition 6%-1.95%
食飯+online
不可walk in
$3670 /$200(三個月之後先回)
(另外有$20000 外幣買賣plan,正常人唔用,唔寫

hsbc 額外3%,留意,佢係先蝕1.95%,再回你自選X
係101.95%再*自選x
如果Vs唔係世界=+2.739%

最低簽帳5000/2%/200=$10000cap
over 10000/3%/11667
2月-3月上限$350
4月-6月上限$350
唔計miles/red

earnmore 2%

smart card 0.56%

red online 4-1.95%

自己執藥
行山上面打過
5%-1.95%/$4384/200cd

另外over $600/Q,先回8%/上限$2500/200CD
如果hsbc唔係vs
只要普通gold platinum 但自選賞世界5x 係點計
如果都係簽10,000港幣 係咪都係AEON Wakuwaku抵d
101.95%*(2.4+3%)

hsbc要sure 5000/10000
如果wakuwaku 係2%回贈 最多係回$300?

注意Wakuwaku所有消費都係共用同一個$300 rebate pool
屌 jcb個迎新5% 幾日都未收到msg
jd外幣手續費0.1咁抵?
支付寶/we柒
一向都低
alipay+jd應該係4-1.95先岩
唔會
因為我check左
直接hkd
alipay under 0.3%
5.97如果1.95%=6.08
而家只收5.97

你可以check下1/1號
google 0.0597
Aeon日本推廣延長至3/3
好彩有帶
不過唔sure 信用卡合共$200
定獨立$200
有冇可能下個月返單先收返果1.95%
唔會
因為alipay已經直接同你計hkd
我上面都貼咗幾次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞