日本旅行信用卡

1001 回覆
8 Like 153 Dislike
發卡銀行都係睇返單code做事
citiplus 同 global wallet 駛唔駛年費?
申請通常幾耐?
3月中去日本
CITI PLUS係戶口連卡
你係要去銀行開戶口之後連埋張卡申請
開戶口網上成功既就一次攪掂
失敗既咪去分行補資料
宜家個rate咁低如果global wallet 0yen但開左自增值係咪已經得,唔駛一早唱定錢,到時直接自動增值找數
自動增值個rate會差啲
可惜手頭現金個rate仲差,一係再唱過
買$10000機票係咪都係出新咭食迎新最抵
Aeon jcb我上個月申請,
尋日先打俾我補充資料,
仲要未講係咪申請成功
我琴日向樓下Aeon 申請,30分鐘攞到卡喇喎
早知係咁
App 申都係第二日check 就批左
點解我張AEON JCB碌唔到
雪得太耐?
但卡面仲有2個月先到期
信用卡唔係通常半年前倒就會寄新卡俾你架咩
唔記得
但如果無啟動應該用到舊卡
4月11-16去名古屋,岩岩趕到個優惠
但想請教下,本身冇aeon卡
洗唔洗分開JCB同 Waku申請?

(排文睇最抵呢2張,有錯請指教)
想申請定信用卡5月尾用,暫時好似aeon jcb好似最抵

係唔係可以4月先申請睇下仲有個回贈優惠(現金回贈4月15完)?
唔使年費
申請完第二日有人打來對資料
跟住就批可以用住張虛擬卡入Apple Pay
跟住一個禮拜內就收到張實體卡

去日本呢隻幾方便,隨時入七仔撳錢唔使俾手續費
想請教下 citiplus global wallet

點樣可以最平入日元落依個 wallet? 自己買完現鈔再去櫃員機/counter deposit? 定直接用 citibank 買算數?

Thx
前排申請左張AEON WAKUWAKU
睇返D TERM都幾弱智,
每月上限300回贈, 簽張機票都爆啦,
完全諗唔明, 佢想勸人每個月唔好簽多過5000蚊
直接喺佢度app買係最方便,佢仲有個任務係買夠3次每次1000蚊外幣/投資就加下個月嘅活期存款息0.6%,但匯率rate就一般銀行rate

自己買咗可以現鈔去分行入,不過記得要預先開好個global currency戶口先,然後對返啱個戶口號碼入,唔好入錯落港元個saving(如果入咗落港元,佢會自動幫你轉,利申就係exactly試過咁

但Citi啲分行好少好似得十間咁上下,你Plus排街隊排隊排到傻,除非你好得閒 & 好大額,如果唔係真係嘥時間嘥氣
佢好明顯唔係target你攞嚟買大額
財仔卡呢啲度縮嘢一定多過銀行卡好多
大額都煩 入外幣有每日限額
過咗要收charges
呢個回贈率佢真係隨時蝕住做,只係搏你碌多左或者習慣用佢張卡咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞