日本旅行信用卡

1001 回覆
8 Like 153 Dislike
樓主pin this
未去過,井多少少?
唔洗手續費就知,但有0.5回贈咩?
lm都pin
hs world debit
如果喺日本網網購有用架,間唔中啲日本網唔收海外卡但呢張卡會過到骨
Pin this la

大家都知銀聯個FX rate差啲
但實際同 Visa 差 0.63%
同 MasterCard 差 0.69% 左右
不過銀聯反而又冇海外手續費
(滙豐恒生銀聯都有1%)
而Visa MasterCard 海外又有 1.95% 手續費
(有啲卡冇/低啲)
所以最好係

1. Aeon WakuWaku MasterCard 2.69%
(日本消費3% rebate - 只需1% fee + 0.69% FX spread)

2. PrimeCredit EarnMore UnionPay 2%
(2% rebate - 0% fee + 0% FX spread)

3. SC SmartCard Visa 1.19%
(0.56% rebate - 無海外手續費 0% fee + 0.63% FX spread)

4. HSBC Visa Signature 2.28%
呢張有啲複雜 如果你本身係擺5倍喺海外就唔只呢個回贈
但假設VS當飯卡 海外都係得基本1+3嘅情況下 其實都係得 0.28%
不過登記埋佢個海外/網上推廣 每季消費夠$5K 就可以推到個回贈有 2.28%

消費上限自己 Check
平時會上網係日本買野咪有用
有d shop唔收國際卡但jcb過到
仲綁到日本app store可以攞黎課金
唔玩game都可以係日本itunes用,尤其電影果d多好多選擇
香港用嘅話donki平日好似有3%off
sor pin錯
樓主 unpin this
Hsbc one debit card
換定yen無手續費
所以樓主如果你申請唔切 Aeon WakuWaku
而有信心12月前用VS喺海外+網上消費到5K
喺日本就主力用VS啦 否則 EarnMore 搞掂
WAKUWAKU 半日就批
我朝早apply 第日已經拎卡
呢張有0.4%回贈
但自己兌FX同Card食你FX嘅分別冇2%咁大
所以都係 Aeon WakuWaku/消費到5K嘅VS屌打

唔係去到12月31先截咩
樓主講嘅係最紅自主獎賞
VS另有5倍畀你自己分配
其實我都唔識計海外用HSBC VS抵唔抵,就算海外用夠$5000,2.4%回賭,但佢個visa exchange rate都好差,加埋手續費個1.95%,好似拎cash仲抵玩?
有無人知係唔係咁計?啲回贈成日無breakdown唔知自己有冇理解錯
Cash is king
咁多人負評係咩事
未夠秤申請信用卡?未出過國?
銀聯個rate係平好多,唔用佢用邊間
慳錢是良知
爬文啦
debit 卡係咪唔洗理咩銀行,想整張hsbc master debit 去日本
會唔會低得過銀行tt debit個rate?
仲未計有啲連debit都會有rebate

事實就係銀聯除左8%/5% off以外狗也不屌
比銀行staff rate更加低
宜家master debit 咁方便 rate又唔差
周街都收

以前拎cash就話要袋張銀聯卡去atm撳錢
宜家就算唔用master debit 信用卡回贈完個rate都靚過銀聯
Suica+apple pay 做細額transaction,大額就VS/debit

傻嘅先會宜家袋張銀聯出去
袋就會袋埋既
睇下有無8%/5%囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞