若要暗瘡好,咪撚信老母14

1001 回覆
60 Like 6 Dislike
我都唔知係A酸爆發期定天氣開始熱加上帶口罩關係,啲瘡係咁爆,仲要腫到一嚿嚿
只係第4日成塊面都甩皮+紅
好似仲勁過口服A酸咁 如果幾個月仲得了
出街唔戴口罩見唔到人
有冇人長期食低劑量A酸? 其實係咪safe同埋有冇副作用
想問下長陳係咪朝早排隊walk in就睇到?
暗瘡問題都困擾左自己兩年幾
秋冬會好d 一到夏天爆到傻
終於的起心肝食A酸
開頭係會咁,用慣左會好好多
請問下 無樓主張暗瘡圖咁嚴重
但易生暗瘡 (兩三粒) 有啲粗糙
無樓主康復圖咁平滑
可唔可以睇醫生食a酸改善皮膚
想問下士多啤梨鼻去做pico激光有無用
有冇人食A酸 鼻下面嘴上面 乾到仆街 又痛 掂下都紅
食緊30mg 係咪身體頂唔住 搞到飯都唔想食 好辛苦
本身食咗一個月20mg 乜事都冇 轉做 30mg 開始嚟料 勁辛苦
我反而係嘴角乾到開口都裂到痛
最近加入A酸大軍
留名
酒糟鼻搵長陳得唔得?
我見佢又唔係皮膚專科
但好多巴打都搵

另外尖陳係咪女醫生?
唔係 20mg開始一定有呢d副作用
保濕做好d/降劑量拉長黎食
基本上都係咁
玫瑰痤瘡三型去打有用,但無得斷尾,攪掂晒之後都要幾個月做一次 maintenance ,否則增生到咁上下又返轉頭
無得斷尾,咁我年年都要預幾日大假黎整,其實因為塊面紅返唔到工,有埋醫生紙公司接唔接受?
間間公司唔同,答你唔到

玫瑰痤瘡、脂溢性皮膚炎、濕疹呢幾樣,只可控制共存,或發得少當贏,全斷尾就真係比較少(講緊真係唔戒口唔食藥都唔發),玫三用激光係控制得最好,但亦係最貴

自己衡量
巴打都係type 3?
如果做的話,蜂巢同皮秒推介邊隻?

香港唔係好多人講type 3
成日生石頭瘡可以點做成日生係眉心位
睇醫生問佢攞消炎藥有冇用㗎
邊隻唔知喎,以前見好多人話excel v,而家就pico

眼見人 type 3 做pico 效果唔錯,煙酒奶啡糖都無發無紅

同埋type 3 要小心發,個鼻會變型,變左型增生勁要手術先得,所以一係激光,做一大輪再加定時保養,如果唔係就入定四環素,唔對路就食

控制黎講,真係激光架咋,其他方法點都會翻發,但就要諗錢囉,早造早享受
啱啱睇左大學獸醫,佢好hea 咁比左clindamycin gel 比我嗰個有冇用㗎
正常配方黎,抗生素暗瘡膏
可以試一排先,冇效先轉外用A酸/食藥(生得嚴重既話)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞