若要暗瘡好,咪撚信老母14

1001 回覆
60 Like 6 Dislike
我都懷疑緊食A酸係唔係真係可以清左裏面啲膿頭,睇之前啲留言話一停藥就會生番瘡
我意思係皮膚裹面一條條米黃色嗰啲膿頭,因為聽針清嗰啲阿姨講唔清膿頭出黎,一直塞住毛孔,所以好左之後過一段時間又生番出黎,所以諗緊A酸係唔係可以令皮膚裏面已經有嘅膿頭消失?
咁咪唔好飲粉食肉食夠數囉
請問如果我嗰隻暗瘡係唔嚴重,但係塊面硬係有啲好細粒好細粒嘅嘢 總之就望落去都係紅紅地,不過唔係好多暗瘡呢啲點整?
嗰啲其實係皮脂管絲 係皮脂分泌正常產物
皮膚會一層一層咁剝落更新
加上食埋a酸少咗油脂 啲皮脂管絲會冇咁明顯
反而啲阿姨不學無術 咪聽佢地鳩up啦
針清擠爆咗啲瘡 反而會令啲菌周圍走
同埋傷咗真皮層 仲會變做凹凸洞….
我食頭幾個星期都有生類似嘅野
睇咗醫生搽類固醇,同埋狂補濕就無再生
醫生話本身敏感底係會易生
轉醫生
30% 水陽酸 peel 先有用,我下巴都有呢啲皮脂管線,peel完冇左好多,仲有消炎美白效果
有無推薦
Amazon有,最好用30%之前一個月用下幾%嘅水楊酸建立耐受,其實30%水楊酸peel 係作用於表皮only,一啲都唔危險,除非你有敏感,用上臉都只係少少刺痛同紅一陣,所以我自己屋企做。

步驟係peel 之前洗臉,跟住用酒精抹一次要peel嘅地方(脫脂),加強peel嘅效果,然後就可以peel,有白霜就係end point,再用生理鹽水按摩,加強水楊酸效果,第一次peel都係幾分鐘到,就可以洗左佢,第二次可以加長停留時間,如此類推。
Whey都唔飲得?
你本身症狀算嚴重痳?
之前食左6個月a酸,油都冇滴
一完藥就出返油
依加過左一年,d油大約有全盛期既8成左右
想問隔日食20mg
當長期食輕量減油得唔得
我本身唔太嚴重 青春期到大個一直都無點生暗瘡 有都係1-2粒個種
最近2-3個月大爆發 主要面頰2邊
想問下外用A酸係咪都會甩皮 有紅疹出現的
紅到好似擦傷左咁
會呀唔好搽咁厚小小好啦,果d位停用幾日,甩皮搽凡士林
好似無乜人喺尖陳度打pico 係成功去到印

去台灣打pico 會唔會有啲不智來回機票都夠喺香港打一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞