若要暗瘡好,咪撚信老母14

1001 回覆
60 Like 6 Dislike
有冇人食完半年復發

又有冇人係正式斷尾既
啲暗啞嘅印同月球窿點搞好
紅印幾耐先可以退?
有冇人知道打完laser/einxel plus之後
可唔可以用維他命c或者niacinamide (B3)精華?
問得好
我去尖陳到做consultation 個陣講到明我只係完左A酸兩個月
,而且講到明我唔係趕住要做 + 從來冇做過呢類型療程,佢都係照樣sell。後尾我Check番清楚 尖陳根本唔係皮膚專科醫生[/red] 我之前信錯咗佢,當佢係專業。

之後我去睇皮膚專科,一睇已經話唔應該俾我去打;好彩只係皮下出血,但佢令我過敏加發炎,要食口服抗生素。 我俾哂尖陳開嘅藥方專科睇,專科話我做得岩:皮膚係發炎狀態,就算已經結左焦,除咗用皮膚專科一定會開嘅 moisturising cream 洗面 (而尖陳完全唔會開) + 真係唔夠潤,最多盡量搵成份最簡單的toner做濕敷,自己根本唔應該用mask/精華等聲稱「保濕」其他奇奇怪怪嘅野擺落皮膚度, 皮膚負荷唔到。成個洗面同保濕過程,越簡單越好。

兩個專科都話[red]尖陳開個隻N字頭嘅消炎膏會令某啲人皮膚過敏,唔係個個岩用

以我自己成個係尖陳consultation+ laser 嘅經驗為例。
第一次所謂consultation 就係佢睇一兩秒,然後已經sell pico,夾埋都唔知有冇睇左2-3分鐘,pico leaflet 都冇俾,冇針對問病歷,同埋因應你個人病歷而衍生出嚟你打pico嘅好處、壞處/副作用都冇講(唔好同我講咩打個日俾張紙你填就叫做講左,病人睇完個堆野都理解唔到其實)。

其次,laser個陣所謂會講得好清楚,事實係佢連打幾多度都唔會同病人講,呢D野佢係應該要主動講,病人唔係專業。連laser完最基本嘅cooling都冇。仲應唔應該去自己諗下囉。
想問大家 打完pico有冇覺得多左細紋
約咗聽日尖陳第一次打pico....睇到上面位師兄搞到嚇親咗...
Pico係咪有分level?

唔係有啲傷口唔會咁嚴重架咩

一日時間就散紅個種係咩level
我大後日打,依家我都有啲淆
我聽日都會去尖陳到回診 因為想問清楚佢打左個3個唔同頭嘅記錄
我都大致同意你既講法
打完事後我都有做下research睇下台灣醫美打個陣既療程係點
跟住先發現人地有冰敷降溫

不過台灣打pico都有兩派
一種就話要個度數要控制得好就打完唔會話紅到小丑咁
一種就係打到紅晒 要幾日復原期既

我個日打左幾次
其實係頭一兩次效果明顯d
之後就還好
然後識人話佢個女去天后打laser
唔會打到我咁紅卜卜 但打幾次就有明顯效果
但我冇問詳細
總係覺得打打下轉會好似又有風險
約左下星期打
等兩位師兄打完分享下
我都喺加拿大,舊年年頭暗瘡生得太勁,去Walk-in clinic R個醫生轉介我去皮膚科,但等咗幾個月先有得睇。依家仲食緊Epuris 40mg,30日藥CAD$102,食咗大半年啦,好彩有公司Benefit cover
我依家每個星期都有進步,感覺比之前再淺色,同埋啲紅印散開左,冇咁深嘅紅。我覺得係白左,但同一時間啲微絲血管都會好現。同埋都係要食四環素。

希望大家幫下手睇下 (好驚係我自己覺得好左)
呢個係上個禮拜

呢個係今日洗完面嘅樣

不過無論點,事實上係尖陳作為醫生冇好好評估我個情況就打係唔岩,事實係pico誘發咗我皮下發炎。雖然話退緊,但冇人想經歷呢堆野囉(雖然食完A酸我都係只係變番正常人嘅膚況,依家打完人地唔知以為我又爆瘡
去D可以幫手photoshop嘅影樓
我walk in,家庭醫生直接寫紙驗血,開埋accutane 40mg,寫住1 dose daily, 60 days,Superstore話$150/60 capsules

Epuris 好似新野黎?Google話好過Accutane
我食之前Google過好似都話係新嘢,但唔肯定好唔好過Accutane
可能我係超油人, Keep住食40mg都唔覺得好乾,又無出現傳說中嘅腳踭痛。不過因為食咗大半年都仲係間唔中生一兩粒,上個月開始醫生加到50mg,佢話要完全Acne free for 6 weeks先停得
你食咗幾耐?同埋係唔係都係個個月要驗血?
三個月here
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞