我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助 ( 43 ) - Yujihw 新砌機List 新開箱評測文 13代已出

1001 回覆
23 Like 9 Dislike
咁等你啦
想問大概幾時會有
直接上4k算啦
新手想自行砌機,想問咁樣ok?唔打算超頻(有考慮過用12gen cpu,有新用新only),有冇野需要執/有更好替代?

暫時打算唔買顯示卡住(cpu正確黎講用i5 13600k,但我見冇得揀),想等下40系/新A卡先,但打算大摡用3080果類價位既卡(around 6k),唔知850w定1000w好d

1 x (預訂) Intel® Core™ i5-13600KF LGA 1700 Tray 行貨 (需連同Z690或Z790主機板一同購買)
價錢:$2,399

1 x MSI PRO Z690-A WIFI DDR4 ATX
價錢:$1,749

1 x Corsair VENGEANCE® RGB PRO 32GB (2 x 16GB) DDR4 DRAM 3600MHz C18 Memory Kit — Black
價錢:$999

1 x [11月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$749

1 x (預訂) ASUS TUF Gaming GeForce RTX™ 3080 V2 OC Edition 10GB GDDR6X LHR (可單買或砌機) 下星期到貨
價錢:$5,950

1 x [11月優惠]FSP Hydro G Pro Series 850W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$949

1 x Montech AIR 1000 Premium ARGB Tempered Glass ATX - Black
價錢:$479

1 x [11月優惠]NZXT Kraken X63 RGB 280mm CPU Liquid Cooler
價錢:$999

總計: $14,273
https://www.faroll.com/customize#Mjk4NywzNjk2LDM4OTAsNDY4Niw0NzkzLDUwNzEsNTI2MCw2MTQw
都唔知自己砌乜鳩 俾多80等人砌啦
想學砌就拆舊機學 風險最低
仲要配690 自己砌點upgrade bios
梗係叫間鋪升級個bios先啦
悠老闆,aorus3070/70 ti 有冇得傾下搞搞個價
你依個筆直上到ddr5啦

1 x (預訂) Intel® Core™ i5-13600KF LGA 1700 Tray 行貨 (需連同Z690或Z790主機板一同購買)
價錢:$2,399

1 x [11月優惠]GIGABYTE Z690 AORUS ELITE AX DDR5 ATX (贈送Aorus AMP 900 Mouse Pad)
價錢:$1,150

1 x Kingston Fury Renegade RGB 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C32
價錢:$1,880

1 x [11月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$749

1 x (預訂) ASUS TUF Gaming GeForce RTX™ 3080 V2 OC Edition 10GB GDDR6X LHR (可單買或砌機) 下星期到貨
價錢:$5,950

1 x [優惠]配ASUS 3070或以上顯示卡 FSP火牛減$200
價錢:-$200

1 x [11月優惠]FSP Hydro G Pro Series 850W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$949

1 x Be Quiet! Pure Base 500DX ARGB Tempered Glass ATX - Black
價錢:$739

1 x Valkyrie C240 ARGB 240mm CPU Liquid Cooler - Black
價錢:$599

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $14,295
https://www.faroll.com/customize#Mjk4NywzMjUzLDM2OTYsNDc2MCw1MDcxLDUzNzEsNTQzMiw2MDgwLDYxNDA
睇你急唔急
直上4k144唔會後悔
其實elite ax都幾經濟實惠,不過都係想等TOMAHAWK 或者AERO G,多個USBC同用新sound chip
好 一陣覆你

多謝支持
M28u 而家呢個價冇得輸

不過當然要部勁d既機

不過又或者照買 但係你調低少少畫質咁
67XT照推
當然跑唔足
可以入我group 有消息我都會放個到
唔該
兩張你當差唔多

TUF呢兩日都有了

可以落得
我幫你搞啦
不過你4K的話.我可能只係玩到4k 60.4k 144未必夠頂住
搞兩搞又掂左
最後一次試到剩番後面panel未關埋
合埋panel又唔得 執過d線之後又正常番

佢而家有問題係啪著火牛待機 未禁開機制
會隔一秒即刻自己一瞬間著主機板燈然後開唔到機

不過而家合埋panel用到唔想搞佢了
暫時用cinebench 行過十分鐘cpu都冇事

不過我剩係插住左8pin冇插右邊4pin
我懷疑我整線拉太實扯到d火牛線

試過啪完制有滋滋聲 唔知關唔關事
想問下悠二巴 剪片執相用
如果Budget $8-10k可以點砌
問題係.白色而家冇3060 ti

如果除左卡.其他白色如何?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞