我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助 ( 43 ) - Yujihw 新砌機List 新開箱評測文 13代已出

1001 回覆
23 Like 9 Dislike
話時話香港有無新3060/3060ti買,個價係點
5600g已經夠,唔係就上1660super,可以講求其係張顯示卡都夠用,你個需求5-6000hkd就得了

短期內唔會再有靚價
咁你平砌就得

1 x Intel Core i5-12400F BOX
價錢:$1,430

1 x [11月優惠]Gigabyte B660M DS3H DDR4 Micro-ATX
價錢:$830

1 x [10月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$750

1 x [11月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$749

1 x [11月優惠]MSI Radeon RX 6650 XT MECH 2X OC 8GB GDDR6 (可單買或砌機減$50)
價錢:$2,149

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,065
https://www.faroll.com/customize#MzMwNCwzODU0LDQ4OTMsNDk2MSw1MDcxLDUyODEsNTMzMCw1Mzc0
thanks 但都想問下點解我果個list算係伏??因為我用唔盡??
想平平地UPGRADE部機(<1萬)
主要同係用黎打下機(APEX)

用緊
主機板 : GIGABYTE B460M
CPU: Intel I7-10700F 2.9HZ
顥示卡: NIVIDIA GEFORCE GTX 1050
SSD: SATA 6 Gb/s 1TB + 240GB
RAM: 32GB DDR4

想問淨係買呢2樣有冇問題
Intel® Core™ i7-12700K BOX 行貨 $2,799

[11月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti WINDFORCE OC 8GB GDDR6 (可單買或砌機) (送AMP 900 Mouse Pad) $3,199

洗唔洗連埋個主機板換
試答

CPU:你既需求唔使用到K版U ,同埋13代都出咗 幫手清舊貨?

底板:揀K版U又配B底板

顯示卡:4199$買 3060ti 性價比低 你又用唔盡

火牛:W數過大

Ssd:一條980pro 1TB 裝window & game夠啦
唔使買heatsink版 平左既夠錢換塊有多條ssd馬甲既ROG B660好過
另外唔夠容量就加條2TB 平價既Gen3 or 大容量HDD

水冷:12600k用風冷塔散夠壓 平好多
如果照咁睇 可以照跟悠二巴個list執?? 但ram唔用adata既話 有無其他選擇?
如果筆直有多
底板俾我會買高一級既msi / asus/ gigabyte

Ram就原本隻KLEVV 都ok 但要轉番3200mhz
我唸住自己整粒bios而家
明白了
其實 重裝都試過。見我連bios 都更新到最新。 driver都更新曬。因為我去外國討論區都見唔同怪現象。睇下會唔會係z790 問題。 DDR 都換過。 係差 ssd 未換去試

但點解唔揀13代
如果想全機箱嘅風扇統一 要兼具風量同風壓(吹冷排)而且靜都好緊要 最好嘅選擇係咪silent wings 4 pwm high speed 因為我查番發現EK跟nucleus 嗰把風扇都幾嘈 36dB
定係phanteks p30好啲
可以既 不過張卡可以用平d
我發覺我玩啲game n卡有加成嘅
想轉返N卡
有.今日上架
抵玩就silent wings 4算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞