菲林機問答區13 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
竟然有人係旋拍賣32mb SD card mark做CCD必備
菲林嘅感覺
影幾十張又要換
貧就留番啲錢啦…..
睇下 'Nikon FE2 連原廠 Nikkor 50mm f1.8 AIS餅鏡',HK$2,000 係 #Carousell https://carousell.app.link/SMigtvOGawb 呢度搵到
負沖正即係將普通負片變做幻燈片,因為黑白菲林film base無彩負嗰種橙色Color cast。
你一様可以用黑白正片負沖,不過咁做意義不大咁解。

黑白正沖都要留意film base 顏色,有啲牌子灰啲深啲會影響觀賞體驗。 正沖有分二次曝光同化學反轉,市面大多數都係二次曝光。

諗住自己玩定比舖做?

依堆野四年後今日 賣緊貴七八倍................

真係炒菲林好過買TSLA.............

其實搞咩鳩 我依一兩年無咩點影 有無人可以解釋下?
一路減產 又話成本上漲 又話缺原料
我玩菲林應該係16年 果陣係無人玩 去DOTWELL 可以等廿分鐘一個客都無 果時FUJI/KODAK都未死 D菲林仲多款過宜家 宜家菲林相機ALMOST文青必備 反而炒到咁 搞咩阿
生產線去晒做電池 最後一條線都唔會日日開工
個陣20蚊一筒都厭佢cheap
C200 GOLD 200以前真係拿來放棄人生用 影完都厭佢CHEAP 又粗色又唔靚 果時認真少少都portra 400 / Ektar 100

宜家C200賣到專業菲林咁
咁睇黎係呢幾年先急升
我千禧年代初接觸菲林,個陣富士superia 100賣10蚊,xtra 400就13-14蚊,柯達eb3賣廿幾蚊
人地臨住埋尾減產清死貨
點知殺出個潮流無啦啦要人增產,又撞正疫情,加價係好正常

反正佢點加你都會買
證明菲林已經過左低谷,
依家變到咖啡咁, 要賣貴扮係生活態度
總好過完全淘汰冇得影既
希望過左疫情啲供應回復番正常
最驚係之後d人玩厭左轉玩其他野
d新廠出完新菲林又跌番落去

啲新廠所謂嘅新菲林都只係陳年富士、柯達甚至乎agfa repack嚟

定係你想講lomo啲垃圾?
所以咪唔出
反而正片加幅無咁大,依家啲cheap雞負片真係買唔落手,直接買portra好過
想問下M mount 50mm f1.4 or f2有無推薦?
太多款,花多眼亂
F2 APO不會考慮,Sharp到似數碼,同埋貴
F2 11826買唔買得過?但無個月牙位又好似爭咁啲
有考慮1.4 ASPH,唔知有冇其他更好既選擇
50 1.2 復刻
嫌APO Sharp到似數碼但係又考慮1.4 ASPH?
幾次行入dotwell都見有文青問佢部傻瓜機/ kodak半格機唔work
講完都覺得有啲矛盾,f1.4 v2點睇?

50 1.2都好似唔錯之前無留意到有呢枝,不過又再重啲
等緊佢跌到33k就出手
Summilux v2好玩呀
不過最近對焦得一米
全開係soft,但係個發色好玩

Summicron v4就係有tab嘅11826,光學設計一樣
Sharp嘅,但唔數碼
整體表現喺50嚟講無乜特色但係又平庸得嚟一定要有枝
看門口

如果想一枝過就
DR或者ridig

50 1.2復刻就點都一定要要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞