菲林機問答區13 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
星版500cm 多喎,Rolleiflex 呢啲小心啲condition 既分別真係好大
將iso減兩三級去影
其實除非係過期三幾年內既貨仔,如果唔係就算有日期都係作用不大,都只可以鳩試鳩估
哈蘇近年好搶手,3-4年間升咗差不多一倍,咁好賣梗係少貨啦。
CFV入場費平左都吸番唔少客
我都係今年拎番啲機出黎玩, 心諗貴左咁多既
過期正片幾筒幾筒買返黎會唔會一張一張mark低咩setting影
mark低又點
下一筒都唔同condition
Mark 低咩鏡就算
試過一次搵人試鏡, 換左3支鏡但唔記得MARK低, 出到黎又其實張張都差唔多咁
我覺得過期菲林可以拎頭幾張試幾級咁影,加一至四級咁去試,konica隻彩色盒400度我見有台仔試到25度去影先ok
至於mark低setting 就我都懶無咁做,有陣時都係憑記憶或者9估用邊枝鏡影

有無ching有儲菲林筒嘅習慣?有多可以交換
我都想入500cm,香港好似carousell最多但好撚貴
日本未連鏡都20萬yen…
有啲戰地記者級既14萬yen左右
機連鏡都要30-40萬yen, 仲要得幾部
睇下入唔入rolleiflex 3.5f先..
有無師兄講下有咩要注意?未玩過唔識用
原來日本都咁撚貴
你仲乞緊呀?
我部GX就系甘
80年代之後都係Rolleiflex貴D
同埋用過兩部機,我就覺得Rollei正D
換鏡系好,不過依家唔係搵食,玩下TLR輕便D
想換
ching想要咩?睇吓有冇多

睇吓呢啲有冇多

有呢啲交換
我自己都要儲
不過而家有好多改film back, 用adaptor 影135
即影即有等等, 變化性大好多
不過我兩款機都有, 各有千秋啦
我之前都應承過你俾菲林筒你, 不過我自己都懶得拎去沖
仲放係我枱頭個度, 邊間沖印肯定會幫手keep 筒架
依爾福今日會announcement ,唔知是咪出新菲林?
多謝巴打你仲記得
我去開cfp同金鈿都有得留,不過都想問返巴打我係講要邊隻?因為呢期都入左啲過期菲林,睇吓會唔會已經有就唔洗麻煩巴打你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞