菲林機問答區13 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
m mount 28mm會揀ZM, konica, minolta ltm個支 定GR邊支好
None of above
個人中意ricoh gr但貴
Minolta平但會起白點
唔知你想要咩好難推
TC1 limited個支 不過應該買ZM個支
請問沖正片邊度最快?要幾耐/幾多日
CFP 即日有
以為CLE 個枝

ZM冇咩愛唔知點解
係咪呢間
即係如果要諗以後有機會買數碼背, 又要玩autofocus影菲林, 都係得返hassel h1/2或者mamiya645afd 可以揀??
好似係
Mamiya 645df開始唔支持
Hassel H1/2/4x/5/5x/6/6x可以雙修菲林同佢配嘅H mount digital back,4x/5x/6x可以玩埋其他廠嘅H mount digital back(H4x玩唔到自己H系列個digital back on99)
Contax 645都得,但C mount digital back難搵
Rollei 6008有但咁舊配黎都冇意思
HY6 mod 1/2 就digital back要搵下
RZ67用adapter可以考慮
GX680都可以用adapter做到雙修,但你唔會玩
剩低就Sinar 啲technical camera/4x5落adapter你更加唔會玩
同埋落adapter同V mount通常都係要插sync線

目前就知咁多,希望幫到你
咁如果28 elmarit/cron入面邊代正?
Leica 啲28都幾平庸
Elmarit 要抵玩就v2,要細枝就asph
Cron就嘥鳩氣

GR唔係衰離膠其實好玩嘅

Voigtlander 28 2.8新款果枝啦
質素如何
其實屎拉都係得兩間
唔係佢就megatoni
仲可以有咩揀
快就cfp
靚但鳩就mt
mt即係邊間 大概幾耐?
大佬我咪講左囉
係咪Google 都懶
正常就一個禮拜內
28cron個hood仲要大到仆街
咁應該都係V2或者Voigtlander算

同埋聽過人講V4質素似asph係咪真?
28 cron 如果買matte black paint個內置hood 咪一流
但係5萬幾不如玩28 5.6復刻
Elmarit v4少人玩,正正因為同asph差唔多,但係asph細啲
所以啲人都係玩asph

如果elmarit V2不如
Voigtlander Ultron Vintage Line 28mm f/2
平啲又大一級光圈,個樣又靚仔
elmarit v2真係無特色
cron要細hood咪買v2不過v1大hood用落其實都ok
感謝大佬
一次過最齊嘅資料, 搵好耐都係東一忽西一忽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞